fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Kollégium összevonásokról tartott értekezletet Ignácz Bence, a Szakképzési Centrum főigazgatója

- Advertisement -

Szerkesztőségünkhöz többen fordultak azzal, hogy a Szent-György Szakközépiskola kollégiumát bezárják a magas rezsiköltségek miatt és az ott lakó diákokat a város más kollégiumaiban helyezik majd el. A nagy felzúdulást keltő kecskeméti kollégium összevonásokról tegnap este online tájékoztatót tartott a Szakképzési Centrum (a továbbiakban: SZC) főigazgatója, Ignácz Bence. A tájékoztató egy órán keresztül tartott, rendkívül sok információval, ezért igyekeztünk a lényeget rögzíteni.

Hatalmas áremelkedés

Ignácz Bence szerint az energiavészhelyzet miatt egy új helyzettel szembesült a SZC, az előírás 25 %-os energia megtakarítás, amelyet a közoktatási-köznevelési intézményeknek is teljesíteniük kell. Olyan intézkedési terv született, amely szerint egyes iskoláknak össze kell költözniük a fűtési időszakban, de ez nem azt jelenti, hogy az iskolákat összevonják, ezek ugyanolyan entitások maradnak. A távfűtést kivették a rezsicsökkentés alól, így a főigazgató elmondta, hogy Gigajoule-ban mért eddig 3.900 forintos ár helyett immár 54.000 forintra nőtt. A SZC eddig betervezett 20-22 milliós betervezett számlája 230-250 millióra nő.

Ígéret Kecskemét polgármesterétől

Szemereyné Pataki Klaudia egy pellet tüzelésű kazánt bocsát a SZC rendelkezésére és ezzel tudják fenntartani a Nyíri út 73. szám alatti telephely működését. A főigazgató külön kihangsúlyozta, hogy ez csak ígéret, konkrét megvalósulására nincs pontosabb ismerete.

A kollégisták ide-oda pakolgatva a városban

A Nyíri út 73. szám alatt elhelyezett kollégistákat a Nyíri út. 32. szám (a Széchenyi Vendéglátóipari egyik épületszárnyában elhelyezett kollégium), illetve a Hunyadi téren lévő Gáspár András technikumban lévő egyik kollégium épületben helyezik majd el. Ez azzal jár majd, hogy az eddig kétágyas szobákból három- négyágyas szobákba, míg a korábbi hat ágyas szobákból hét- akár nyolcágyas szobákba kerülnek a diákok. A tanulási lehetőséget a tanulószobákban fogják biztosítani. A Hunyadi téren egy külön épületben lesznek a lányok és a fiúk elszállásolva.

Konkrét iskolák összeköltözése is szóba került

A Kada Elek Technikumot – jelen állás szerint – a Kandó Kálmán Technikumba, a Széchenyi Vendéglátóipari a Gróf Károlyi Sándor Technikumba költözne, illetve Tiszakécskén és Kunszentmiklóson is városon belül oldják meg két ottani szakképzési intézet elhelyezését. A gyakorlati képzéseket a tavaszi időszakra helyezték át, a téli időszakban kizárólag jelenléti oktatás folyik majd. A Szentgyörgyit pedig a Gáspárba telepítették volna, de a polgármesteri ígéretben bízva a főigazgató abban reménykedik, hogy a kazán bekapcsolása után ezt nem kell meglépni.

A főigazgató megértését fejezte ki, saját lányaira is hivatkozott

Ignácz Bence igyekezett megértést kifejezni az aggódó szülők felé, saját kollégista lányait megemlítve. Szerinte azt is át kell gondolni, hogy ki az, aki esetleg bejárósan tudja teljesíteni a tankötelezettségét. Megítélése szerint, amennyiben az intézmény összevonásokkal a 25 %-os csökkentés megvalósul, úgy akár 18 feletti hőmérséklet is elérhető lehet majd.

Hasonló cikkünk:  Heteken belül érkezik a postaládákba az NVI-értesítők a június 9-i EP- és önkormányzati választásra

Délelőtt és délutáni munkarend, nem volt más lehetőségük avagy „senkit sem hagyunk az út szélén”

Az iskolák esetében bevezették a kétműszakos tanrendet, a tanítási órákat minimum 35 percben állapították meg. Mivel kapott olyan jelzéseket, melyek szerint ez nem elég a felkészüléshez, főleg a szakmai tárgyak esetében, ebben az esetben az online oktatásban már bevezetésre került platformokat lehet használni. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy lemarad, akkor a SZC plusz órák lehetőségét biztosítja, a financiális hátteret megadják hozzá. Ignácz Bence szó szerint így fogalmazott: „Senkit sem hagyunk az út szélén.” /ez a kijelentés egyébként Orbán Viktortól származik/

Az online oktatás nagyon jól használható

A főigazgató szerint az online oktatás nagyon jó, használható, de hozzátette, diákokkal beszélt, akik elmondták, hogy a jelenléti oktatást nem pótolja. Ignácz Bence szerint a komfortzónánkból ki kell lépni, a takarékoskodásból mindenkinek ki kell vennie a részét.

A kollégiumoknak is költségcsökkentő intézkedéseket írtak elő

Ezek egyik része a hőmérséklettel kapcsolatos, míg a másik a melegvíz szolgáltatás bizonyos mértékű korlátozása.

Lassu Gábor, a SZC kollégiumvezetője elmondta, hogy igyekeznek minden diák elhelyezését a legkomfortosabban és gördülékenyen megoldani. Állítása szerint minden igazgatóval, nevelőtanárral egyeztetett a döntésről, sőt diákokat is tájékoztatott az új fejleményekről. Sokan ezt szerinte „feldolgozhatatlan információnak élték meg.” 471 tanuló lakik a kollégiumokban, az átcsoportosítás úgy történik majd meg, hogy a Hunyadi téren lévő két épület közül a C épületben lévő kétágyas szobákat három- vagy négyágyasra bővítik, de ez attól is függ, hogy hány bejárós lesz.

A Hunyadi téren a C épületben eddig lakó fiúknak el kell a C épületből jönnie, ezért az új kollégiumi részben lévő szobákat  hét- illetve nyolcágyasra kell módosítani. Azok a fiúk, akik itt nem fognak elférni, a Széchenyibe fognak kerülni, ahol hasonló a szituáció a Hunyadi térhez, tehát egy 100 fős kollégiumba 130 főt tudnak majd elhelyezni. A melegvíz használatra pedig időkorlátot terveznek bevezetni, így például 20.00-22.00 óra között lesz melegvíz, illetve a szakmai gyakorlaton lévő diákokat arra fogják kérni, hogy tusoljanak le a munkahelyen.

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...