fbpx

FRISS HÍREK

Még egy hétig látogatható az Andy Warhol és Bob Dylan tárlat Kecskeméten

- Advertisement -

Júliusban nyitották meg az Andy Warhol munkáiból válogató kiállítást a Bozsó Gyűjteményben, és Bob Dylan giclée nyomatainak gyűjteményét a Cifrapalotában. Bár az eredeti program szerint a két kiállítás október 9-ig volt látogatható, az intézmények most közkívánatra meghosszabbították egy héttel.

Mindkét kiállítás október 16-ig látogatható. 

A Bob Dylan – Útinaplók kiállítás részletei itt elérhetőek.

A Warhol jelenség kiállítás részletei itt elérhetőek

Október 13-án, csütörtökön 18 órától Kovács Ágnes művészettörténész záró tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

forrás: bozso.net

A Cifrapalota és a Bozsó Gyűjtemény is bemutat egy-egy alternatív Amerikát. Bob Dylan a beat generációról mesél, a 60-as évek amerikájának mítoszáról. A nyomatok olyanok, mintha az Irodalmi Nobel díjas művészről szóló filmek vágóképei lennének. Sokat segít az atmoszféra megteremtésében, hogy az ő dalai szólnak a kiállítótermekben.

Az Andy Warhol gyűjtemény ezzel az őszinte, valóban útinapló jellegű sorozattal szemben a művész személyes mítoszának megteremtéséről árulkodik, a művészeti értékek újraértelmezéséről, mindig kellő távolságot tartva az élénk színű képek alanyaitól. A tárlathoz Kocsis Katica írt hatásos felvezetést a kultura.hu oldalán.

Hasonló cikkünk:  Betegtájékoztatókat készítettek kecskeméti háziorvosok az otthon is ellátható egészségügyi problémákról

Az egyetlen dolog, ami emelheti az élményt a rövid tárlaton, az a Warhol által menedzselt Velvet Underground zenéje. Talán tiszteletlenül hangzik, de azt javasoljuk, a látogató fülhallgatóval járja végig a kiállítást a korszak zenéit hallgatva – és a Warhol művészetétől idegennek tűnő amerikai motorok és relikviák láttán gondoljon az alkotó viszonyára a fogyasztói kultúrával.

Ha a két Amerika rövid kecskeméti bemutatása nem volna elég, Bob Dylan mellé az I’m not there című életrajzi filmet és a beat generáció többi szerzőjét – természetesen Jack Kerouac könyvével az élen – ajánljuk. Idén jelent meg a Netflixen Andy Warhol naplói címmel gy dokumentumfilm-sorozat a pop-art úttörőjéről. Emellé pedig csak még több Velvet Undergroundot tudunk javasolni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...