fbpx
5.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Novák Katalin nem írta alá az annexiót elítélő elnöki nyilatkozatot

Közös nyilatkozatban ítélték el az orosz agressziót és álltak ki Ukrajna mellett Közép- és Kelet-Európa államfői. Lett, észt, román, lengyel és cseh elnökök neve szerepel aláíróként, Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnökéé viszont nem.

A nyilatkozat szövege:

“Mi, Közép- és Kelet-Európa országainak elnökei, amelyeknek vezetői ellátogattak a háború sújtotta Kijevbe, és saját szemükkel győződtek meg az orosz agresszióról, nem hallgathatunk, mikor Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük:

Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét.

Szilárdan kiállunk a 2008-as NATO-csúcs döntése mellett, mely Ukrajna eljövendő NATO-tagságáról szól.

Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, követeljük, hogy Oroszország azonnal húzódjon vissza az összes megszállt területről, és felszólítjuk az összes Szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának szánt katonai segítséget.

Mindenkit, aki agresszív bűnöket követ el, felelősségre kell vonni.”

A nyilatkozat aláírói: Zuzana Caputová, Szlovákia köztársasági elnöke, Miloš Zeman, Csehország köztársasági elnöke, Alar Karis, Észtország elnöke, Egils Levits, Lettország elnöke, Gitanas Nauseda, Litvánia elnöke, Stevo Pendarovski, Észak-Macedónia elnöke, Milo Đukanović, Montenegró elnöke, Andrzej Duda, Lengyelország elnöke és Klaus Iohannis, Románia elnöke.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottság javaslata, hogy függesszék fel a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadát
Hasonló cikkünk:  Az uniós pénzügyminiszterek próbálnak megegyezni a magyar pénzek sorsáról

A szlovák elnök a hivatalos oldalán is közzétette a nyilatkozatot – írta a HVG. Novák Katalin oldalán viszont semmi sem utal arra, hogy egyáltalán létezik ilyen. A magyar kormány szavait egyébként a legutóbbi kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tolmácsolta. Erről a kérdésről azt mondták, hogy Magyarország nem fogadja el az ukrajnai területek orosz annexióját.

via Telex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...