fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 18., csütörtök

FRISS HÍREK

Okok, amiért mindenkinek érdemes lenne lilakáposztát fogyasztania télen

- Advertisement -

A lilakáposzta egy kimondottan egészségesnek számító alapanyag, ami ráadásul most szezonális. Érdemes belőle mindenkinek minél többet fogyasztani, hiszen számos olyan tulajdonsága van, ami miatt nem csak a diétázóknak lehet a kiváló tápanyagforrás, hanem azoknak is, akik szeretnék a szervezetüket plusz vitaminokkal támogatni a téli időszakban.

Honnan ered és mitől lila a káposzta?

A lila-, vagy más néven vöröskáposzta a színét a benne lévő antocián vegyületnek köszönheti. A korabeli feljegyzések szerint már az ókori Rómában is előszeretettel fogyasztották, a népszerűsége pedig a napjainkban is töretlen, hiszen tele van vitaminokkal, kalóriatartalmát tekintve pedig alacsonyabb értékeket tud felmutatni, mint közeli rokonai, például a kelbimbó vagy a hagyományos káposzta.

Már csak egy jó párolt lilakáposzta recept hiányzik? A Receptneked.hu oldalon mindenki megtalálhatja a neki leginkább szimpatikus verziót, amit el tud készíteni a saját szájíze szerint.

Hogyan támogatja a lilakáposzta az egészséget?

A káposztafélékben alapvetően is hatalmas mennyiségű élelmi rost van, amik jó hatással vannak az emésztés magabiztos és zökkenőmentes működésére. Ezek segítenek, hogy hamarabb alakuljon ki a teltségérzet, és sokkal tovább is kitartson, mint egy feldolgozott szénhidrátokban dúskáló élelmiszer, például egy szelet kenyér vagy valamilyen nassolnivaló után.

A beltartalmi értékeit tekintve a szénhidrátokon és rostokon kívül kimondottan sok vitamint tartalmaz, például káliumot, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesen át tudjuk vészelni a hűvös, náthával terhelt téli időszakot. Segíti a vérellátást, jót tesz a bőrnek is. A káliumon kívül C- és A-vitamin is található a vöröskáposztában. A C-vitamin az immunrendszer támogatásáért és a méreganyagok megfelelő ürítésért felel, míg az A-vitamin a látást hivatott segíteni.

Hasonló cikkünk:  Magyar Péter: a Fideszre nagyon is jellemző a nepotizmus

Miért kell az immunerősítés?

A mi éghajlatunkon az ősz és a tél jellemzően a náthás megbetegedések és az influenza időszaka. Ráadásul ilyenkor a gyerekek is több időt töltenek közösségben, nagyobb a valószínűsége, hogy megfertőzik egymást, majd hazaviszik a különböző betegségeket a családjuknak. Ezt tudjuk megelőzni az immunrendszerünk megerősítésével.

Hogyan fogyasszuk a lilakáposztát?

Ez az étel tulajdonképpen nagyon könnyen beépíthető bárkinek az étrendjébe. Fogyaszthatjuk párolva, dinsztelve, sütve, töltve, savanyítva. Az elkészítési módoknak csupán a fantáziánk szabhat határokat.

Nyers formában is remekül felhasználható, nagyon finom alapanyaga vagy kiegészítője lehet a különféle salátáknak. Önmagában húsok mellé köretnek is nagyon jó lehet egy kis párolás után. Adni kell hozzá egy kevés borsot, sót, de akár almaecettel is fűszerezhetjük a siker érdekében, amiről szintén úgy tartják mostanában, hogy remek támogatója tud lenni az immunrendszerünknek és ezáltal a szervezetünknek is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...