fbpx

FRISS HÍREK

Pedagógusok helyzete – a katolikus egyház így látja a problémát

- Advertisement -

Magyarországon a második legnagyobb iskolafenntartó az állam után a katolikus egyház. Számokban kifejezve: 140 ezer diák tanul nappali képzésben, 2500 diák esti tagozatra jár. Tanév kezdetén írták, hogy több mint 14 ezer pedagógus tanít náluk, „áldozatos munkájuk teszi lehetővé” a diákok fejlődését.

Az egyházi iskolák pedagógusai is részt vettek március elején a polgári engedetlenségben. Egy keresztény dal éneklésével, és egy bibliai idézet mögött felsorakozva kapcsolódtak a tüntetéshez a Móricz Zsigmond körtéren. „A katolikus egyházmegyei fenntartók a hangulatkeltést nem tartják célravezetőnek, különösen nem a választási kampány idején. A követelések helyett minden esetben a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben” – írta közleményben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

A választások után a bátorság is erőre kapott, májusban már elismerték, hogy baj van. „Tudjuk, hogy anyagi és ezzel együtt társadalmi megbecsülésük nincs arányban azzal az értékes munkával, amit végeznek. Tudjuk, hogy a heti óraszám-terheik magasak, valamint aggodalommal figyeljük az egyre növekvő pedagógushiányt is. Ezen terhek enyhítése érdekében, megalakulása után felvesszük a kapcsolatot az új ágazati irányítással és tárgyalások útján kívánjuk közösen keresni és megtalálni a megoldásokat.” 

Arra a kérdésre, hogy milyen eredményekre jutottak a kormánnyal folytatott tárgyalásaikon, csütörtök este érkezett válasz.

„Tisztában vagyunk a köznevelés jelenlegi, illetve pedagógusaink nehéz helyzetével, hiszen fenntartóink részesei a nevelő-oktató munka mindennapjainak is. Munkatársaink jelzik, hogy ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek iskoláinkban, mint az állami fenntartású intézményekben. Tárgyi és anyagi körülményeik megegyeznek a világi intézményekben dolgozó kollégáik lehetőségeivel” – írta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága.

Hasonló cikkünk:  Külföldön gyanakodva tekintenek a magyar magántőkealapokra

Nem tudtak igazi eredményekről beszámolni a püspökök, mert ilyenek nem is voltak.

„Azt is látjuk, hogy tovább nehezíti a megoldást a háború okozta súlyos gazdasági helyzet. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mindezek ismeretében szakmai államigazgatási szinten jelezte és jelzi az általunk is érzékelt nehézségeket. Ugyanakkor továbbra is hisszük, hogy részünkről a problémák megoldására vonatkozó alternatívák keresése, felmutatása, valamint a folyamatos párbeszéd tudja előre vinni a folyamatot a helyzet megoldásáig.”

Arra nem válaszoltak, hogy mit üzennek fenntartóként azoknak a tanároknak, akik a polgári engedetlenséget választották, ahogy arra sem, hogy mit üzennek a diákjaiknak, akik tüntetnek értük. Azonban óvatosan egyensúlyozó fogalmazás érkezett.

„A katolikus egyházmegyei fenntartók minden esetben az Alaptörvénnyel, illetve a hatályos jogszabályokkal összhangban álló intézményi működés mellett elkötelezettek. A jelenlegi helyzetre is igaz, hogy az Alaptörvényben és a jogszabályokban rögzített jogok nem sérülhetnek, érvényes ez a pedagógusokra, de érvényes ez az általunk nevelt-oktatott gyermekek tanuláshoz való alapjogának érvényesülésére is, ahogyan a gazdasági és társadalmi élet minden más területére is.”

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...