fbpx
Kezdőlap Itthon A kis benzinkutaknak nem szállít jövő héten a Mol

A kis benzinkutaknak nem szállít jövő héten a Mol

Fotó: Pixabay

Azoknak a kis benzinkutaknak, akik idén tavasszal a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést a Mollal, nem szállít benzint és dízelt jövő héten. A Mol a döntést az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta.

„Azoknak az új viszonteladó ügyfeleknek szól a tájékoztató, akik felé kiszolgálási kötelezettségünk nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttünk velük. Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket” – közölte a cég.

„A hazai kőolajtartalék 34 napra elegendő, az üzemanyagtartalék pedig 30 napra, tehát a törvényben előírt 90 napnál rövidebb időre biztosított az ellátás” – mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A szakértő szerinte a Mol döntése lényegében azt jelenti, hogy Magyarországon bedőlt a biztonságos üzemanyagellátás.

Hasonló cikkünk:  A beszámolók szerint jól haladnak a Szentkirály térségében épülő új utakkal

251 benzinkút-üzemeltető vállalkozás kapta meg a Mol szállítás leállításáról szóló levelét. Mivel vannak cégek, amik több kutat is üzemeltetnek, összességében a magyar üzemanyagellátás 30 százalékát biztosítják a kis kutak. A Mol közleménye ezzel szemben azt állítja, hogy a szállítások felfüggesztése az összes magyarországi benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti. A benzinársapka kihirdetésekor egyébként nagyjából 2000 benzinkút működött Magyarországon.

Sorban állásokra és hosszú várakozási időre kell számítani a magyar kutakon, a legnagyobb gond vidéken lehet, ahol az embereknek esetenként jelentősen többek kell majd utazni az üzemanyagért. Egyértelmű, hogy a magyar állam által bevezetett ársapka okozza a jelenlegi helyzetet:

„Ez történik, amikor nem piaci feltételekkel bonyolítjuk tőzsdén jegyzett termékek forgalmazását” – mondta Egri Gábor.

via RTL