fbpx
0.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun megyében is tilos a víziszárnyastartó telepek betelepítése

Bács-Kiskun és Csongrád megye teljes területén tilos a víziszárnyastartó telepek betelepítése madárinfluenza miatt. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke beszélt a járványkezelésről és a várható következményekről.

Pillanatnyilag mindössze két megyében összesen tíz-tizenkét esetet jegyeztek fel. “Még nem nagy kiterjedésű és nem is olyan súlyos a járvány, ezért ha így maradna, azzal mindenki meg is elégedne” – mondta Csorbai.

Az európai uniós jogszabályokkal összhangban a korábbiaknál lényegesen szigorúbb járványügyi intézkedéseket vezettek be a hatóságok. Az érintett megyék egész területén léptették életbe a tiltó rendelkezéseket, nemcsak a fertőzött és a korlátozás alá eső vidékeken.

Csorbai Attila elmondta: “Egyelőre csak a víziszárnyasok között mutatták ki a kórokozót.” Nagyobb a fertőződés veszélye, mivel ezeket a fajokat jellemzően extenzív módon tartják, vagyis az állatok könnyebben kerülhetnek kapcsolatba a kórokozóval. Tavaly ősztől kezdődően gyakorlatilag egyik járványhullám követte a másikat, ezért tapasztalható visszaesés ezekben az ágazatokban. Ezek következménye az, hogy lényegesen csökkenni fog az idei esztendőben a víziszárnyas-termelés.

Hasonló cikkünk:  Új rendőrfőnök van Bács-Kiskun megyében is
Hasonló cikkünk:  Küzdelem a kunsági kaktusz ellen

A legfontosabb a vírus terjedésének megállítása, majd ezt követően jöhet a gazdasági károk enyhítése – mondta a szakember. Szigorú, de betartható intézkedéseket kell hozni, hogy a gazdákat a lehető legkisebb károk érjék, mert csak így biztosítható a tenyésztők anyagi túlélése.

via Infostart

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...