fbpx

FRISS HÍREK

Beépítésre nem szánt, természeti területen építenének napelemparkot Kecskeméten

- Advertisement -

Természetvédelmi érintettségű, beépítésre nem szánt területen, a Csukáséri-főcsatorna partján található záportározó területén építenének 24 MW teljesítményű napelemparkot Kecskemét szélén. A fotovoltaikus erőművet 6 km hosszú vezetéken keresztül csatlakoztatnák rá az alállomásra. A környezetvédelmi bizottság elnöke szerint zöldmezős beruházás helyett barnamezősre is van lehetőség, nem mellesleg feleannyi kábelt kellene lefektetni. Környezetvédelmi szempontból – mutat rá a hatástanulmány, a beruházással csökken a zöldfelület és sérül a vizes élőhely ökológiai egysége.

Ma tárgyalja a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés a megye Területrendezési Tervét, amit azért módosítanának, hogy a 44-es főút mellett fekvő területen napelempark létesítése céljából úgynevezett egyedileg meghatározott megyei övezetet alakítsanak ki. Csakhogy a Csukáséri-főcsatorna két oldala Kecskemét Klímastratégiája szempontjából kiemelten értékes és védendő. A 2017 óta természeti területként nyilvántartott övezetre jellemző a jó minőségű termőföld, gyepes, nádas-mocsaras, bokros-fás élőhely, ahol védett növények és állatok élnek. Továbbá itt van lehetőség a Homokhátságon ma már kincset érő esővizet vízvisszatartás céljából tárolni.

Forrás: Telephelyvizsgálat Reg Flag Riport Kecskemét (0763/2 hrsz.). Készült: 2021. 04. 08.

A 24 MW összteljesítményű erőművet három részben helyeznék el, a hálózatra körülbelül 6 km hosszú vezetéken keresztül csatlakoztatnák rá. A projekt a Kecskeméti Energiaközösség tagjainak (Kecskemét és egyes közszolgáltató cégei, Városi Alapkezelő Zrt., MVM) együttműködésében valósulna meg. A megyei közgyűlés elé kerülő dokumentum a beruházás alátámasztásául a lassan egy éve zajló geopolitikai helyzetre és az energiaválságra hivatkozik, a mellé csatolt hatástanulmány 2021. április 8-án viszont már a megyei önkormányzat rendelkezésére állt.

Az értékes ökológiai terület védelme szempontjából ennél sokkal nagyobb gondot jelent az, hogy Kecskemét és a megye vezetése között nem volt megfelelő kommunikáció, amikor több mint egy éve kiválasztották a napelempark lehetséges helyszínét. A tervezéskor nem vették figyelembe azt, hogy 2021 első hónapjaiban tárgyalták Kecskemét Klímastratégiáját, amelyben prioritásként szerepel a zöldfelület növelése, a vizes élőhelyek védelme, a vízvisszatartás, a Csukáséri-főcsatorna.

Hasonló cikkünk:  Hiányolják a közbiztonságot a kecskeméti Mezei utcában (videó)

Forrás: Telephelyvizsgálat Reg Flag Riport Kecskemét (0763/2 hrsz.). Készült: 2021. 04. 08.

Az MVM Zöld Generáció Kft. által, 2021 tavaszán készült hatástanulmány kiemeli, a 40 hektáros természeti terület az ökológiai hálózat magterületének és ökológiai folyósónak részét képezi. E szerint a Csukáséri-főcsatorna partja olyan értékes élőhely, amely a területre jellemző természetes élővilág fennmaradását és életkörülményeit hosszú távon biztosítani képes, és több védett és közösségi jelentőségű fajnak ad otthont.

A 2007 óta üresen álló laktanya területe megfelelő helyszín a napelempark létesítésére

Lejer Zoltán, Szövetség a Hírös Városért frakcióvezető, Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság elnöke elmondta, Kecskeméten mára alig maradt olyan természetes élőhely, ami emberi terhelés következtében ne semmisült volna meg, illetve ne darabolódott volna fel. A zöldfelületek védelme kiemelten fontos, mert azoknak szerepe van a szennyezőanyagok megkötésében, a város átszellőztetésében és a CO2 elnyelésében is.

Előnyben részesíti a megújuló energiaforrás hasznosítását, de nem zöldmezős beruházás formájában és főleg nem természetrombolás árán – emelte ki az ellenzéki képviselő, aki alternatív helyszínként a 2007 óta üresen álló közeli laktanya területét javasolja. Az alállomáshoz a laktanya közelebb van, mint a természeti terület, feleannyi kábelt kell lefektetni, hogy az erőművet a hálózatra kössék és a barnamezős beruházás pedig jó példa, mert nem értékes földterületeket tesznek terméketlenné – érvel a politikus.

A 20 MW háztartásonként 5 kW-os teljesítménnyel számolva körülbelül 4000 háztartás napelemek által termelt villamos energia mennyiséget jelent. A létesítendő napelemparkból rá lehet csatlakozni a hálózatra, miközben a kormány a lakosság számára szinte értelmetlenné tette napelembe fektetni – mutat rá a politika kettősségére Lejer Zoltán.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...