fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Buli az 50+ korosztálynak? – Várja a programokat a kecskeméti Labor Café

- Advertisement -

Júniusban nyitott meg a Cédrusnet közösségépítésre tett kísérlete, a Hírös Cédrus Labor Café. A szociális szervezet célja, hogy a szabadtéri kávézó kizárólag adományokból tartsa fenn magát és népszerűsítse az önkéntes munkát. Molnár Szilárd egyesületi vezető nem titkolt szándéka, hogy a hely segítse a generációk egymásra találását is. A Labor Café remek kezdeményezés, ami egy sikeres példát követ, de eddig sajnos nem volt több a Cédrusnet egy újabb protézisénél.

Vedd ki belőle a részed, tedd hozzá a magadét!

Olvasható a Labor Café szlogenje a szórólapon. Az eredeti Labor Cafét Nyíregyházán alapította Fekete Éva a Tabulapláza Alapítvánnyal 2015-ben. A projekt megalapozta és támogatta a helyiek összefogását, gyakorlatba ültette a közösségi gazdaság fogalmát. Az évek alatt valóban sikerült önfenntartóvá tenni a kávézót és közösséget kovácsolni a kreatív emberekből. A kávézónak egy megközelíthető, saját helye van, ahol több generációt is megszólító programokat szerveznek.

Molnár Szilárd a 2022-es kecskeméti Civil Korzón, a kitelepült Labor Caféval

“Szeretnénk, ha a kávézó segítené a generációk közötti párbeszédet. Itt a szenior korosztály bátran kérhet segítséget a fiataloktól az okos eszközök beállításában, és a fiatalok is tanulhatnak tőlük. Egyelőre a szenior korosztály használja ki jobban a teret, de volt már nálunk céges megbeszélés is. Nyitottak vagyunk a jó ötletekre, programokra.”

Mondta Molnár Szilárd, a Cédrusnet Kecskemét Egyesület elnöke. A Hírös Cédrus Labor Café az egyesület Kápolna utcai telephelyén, az épület belső udvarán kapott helyet. A kávézó fenntartói a Cédrusnet alkalmazottai, akik az eredeti feladatköreikben is igen elfoglaltak. Sajnos a szabadtéri Labor Café háttérbe szorul az egyesület elsődleges célja, az 50 év feletti korosztály képzése mellett. Az sem segít, hogy a kávézó csak a Cédrusnet nyitvatartási ideje alatt, 9-16 ig látogatható, kizárólag a hétköznapokon. 

A kecskeméti Labor Café 5 hónapja működik, ezért nem várhatunk el a nyíregyházihoz hasonló sikereket, különösen nem egy adomány kávézó esetében. A kapitalista rendszerben minden szolgáltatásért fizetünk, és megszoktuk, hogy a kávézókban vendégként kezelnek minket. Mindez egy egyszerű tranzakción alapul, aminek élvezzük a biztonságát.

A Labor Café egy alternatív valutát kínál, felszólítva minket, hogy lépjük át ezt a határt. Ahhoz, hogy működjön, nekünk is többet kell beleadni egy eszpresszó áránál. Ideális esetben a közösség ereje, az önkéntes felajánlások és dinamikus társaságok tartják fenn az adomány kávézót.

Hasonló cikkünk:  Kadás diák lett a Közgazdasági Diákolimpia bronzérmese

Hogyan működhet egy bizalmon és sokszor önzetlenségen alapuló intézmény a fogyasztói társadalomban? Az induló tőkén kívül szükség van egy inspiráló szervezőre, aki az ötleteivel és programjaival megszólítja a célközönséget, és végig jelen van a projektben. Miután egy ilyen szervező bemutatta, hogy tényleg működőképes és értéket teremt az adomány kávézó, a vendégek is mernek többet adni.

Egyelőre ez hiányzik a kecskeméti Labor Caféból. A fenntartók a szenior korosztály érdekeit tartják szem előtt. Fontos munkát végeznek, de a programok szervezésekor a többi generáció érdeklődési köre, vagy más társadalmi kérdések feledésbe merülnek. Nyitottak az új ötletekre, különböző csoportok programjaira, de látszólag nem tesznek lépéseket az új célközönség felé. Az adomány kávézó Facebook oldalán nem találunk eseményeket vagy felhívásokat, a Cédrusnet viszont örömmel használja a teret a saját programjaihoz.

Az önkéntesség és közösség fogalmai így az irodai kávéfőző fölött lógó, kartonra írt üres szavak maradnak. A koncepció szerint többet ad a vendég a kávé áránál, és egy innovatív közösség részese lehet. Jelenleg még el sem mosogathatunk magunk után a közösségi szellem jegyében, mert idegenként semmi keresnivalónk nincs egy egyesület konyháján.

Ha meglátogatjuk a Labor Cafét, egyedül találjuk magunkat egy irodaépület belső udvarán, ahová privát beszélgetések szűrődnek ki. Az alkalmazottak kijárnak dohányozni és telefonálni, mi pedig azt érezzük, hogy egy zárt munkahelyre sétáltunk be hívatlanul. Az ötletfalon a legjobb javaslat a “buli 50+ korosztálynak”, és furcsa érzés ezután kiírni, hogy filmklubot és RPG esteket szeretnének a fiatalok.

A KecsUP munkatársa kétszer járt a helyszínen, és a szeptember 8-án tartott Civil Korzón szólította meg Molnár Szilárdot a kitelepült Labor Café mellett.

Ha vannak olyan civil programok és kreatív megmozdulások, amiknek helyre van szüksége, biztosan támogató lesz a Cédrusnet. A baj csupán az, hogy nincs a köztudatban a Labor Café, és az 50 alatti korosztály nemigen találja meg a nyitvatartási időben. Elveiben fontos kezdeményezés, de hiányzik belőle a kezdeti lendület, és úgy tűnik, a fenntartók sem keresik a kapcsolatot a megnevezett célközönséggel.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...