fbpx

FRISS HÍREK

Ezek az online autópálya-matrica vásárlásának előnyei

- Advertisement -

Többféleképpen is hozzájuthatunk a fizetős utak használatának jogosultságához, de kétségkívül vannak előnyei az online autópálya-matrica vásárlásának. Ebben a cikkben megnézzük, hogy melyek ezek, hogy miért érdemes emellett döntenünk.

Mielőtt még vásárolnánk

Az első lépés a vásárlás előtt az kell, hogy legyen, hogy meghatározzuk, milyenre is van szükségünk. Majd az autópálya matrica árak is megnézhetőek az Autopalyamatrica.hu oldalon, és ott akár elvégezhetjük magát a vásárlást is.

Díjkategóriák, területi és időbeli korlátok

A díjkategóriák járműtípusok szerint változnak. Itt beszélhetünk motorkerékpárokról (D1M), 3,5 tonna össztömeg alatti, maximum 7 személy szállítását lehetővé tevő személygépkocsikról és vontatmányukról (D1). De vannak autóbuszok is (B2), valamint egy olyan kategória is, amibe a máshova nem sorolható gépjárművek tartoznak (D2). Emellett külön díjszabás tartozik a D2 és B2 díjkategóriák utánfutóira is.

Az autópálya-matricák területi hatályukat tekintve lehetnek az ország teljes területén érvényesek, vagy csak a megyehatárig. A 10 napos, havi és az éves teljes Magyarország területén feljogosítanak a fizetős szakaszok használatára. Míg a megyei matricák az egyes megyéken belül érvényesek, az azzal határos megyék első fel-, illetve lehajtójáig.

A megyei és az éves matrica a tárgyév első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig biztosít úthasználati jogosultságot a fizetős szakaszokon. A havi a vásárlásnál megjelölt naptól a következő hónap azonos napjának 24. órájáig biztosít fizetős úthasználatot. A 10 napos pedig szintén a megjelölt naptól kezdődően az azt követő 9. nap 24. órájáig használható.

Hasonló cikkünk:  A kormány húsz százalék béremelést ígért az ápolóknak, de nem mindenki kapott ennyit

Az online autópálya-matrica vásárlásának előnyei

Vásárolhatunk sima vagy e-matricákat is. Azonban az online vásároltnak megvannak az előnyei, mely miatt mindenképp azt javasoljuk a fizikai szelvénnyel szemben.

Ha egy benzinkútnál vásárolunk fizikai matricát, akkor egy hőpapírra kerül nyomtatásra a szelvény, amit meg kell őriznünk. Sajnos egy visszamenőleges ellenőrzés során is kérhetik, így meg kell őriznünk, mert be kell tudnunk mutatni. Emellett épp azért, mert egy hőpapírra kerül kinyomtatásra, sajnos nem tesz neki jót a nagy forróság, az erős napsütés, és egy idő után elkezd kifakulni.

Ha mobilszolgáltatókon keresztül SMS-ben vásárolunk jogosultságot magunknak, azzal lehetnek problémák. Például ha töröljük akár csak véletlen is a visszaigazoló SMS-t, akkor nem lehet pótolni ezt a visszaigazolást. Így hát ennek a módszernek is megvan a gyenge pontja.

Ha viszont egy olyan hivatalos e-matrica viszonteladótól vásárolunk online, mint az Autopalyamatrica.hu, akkor pár kattintással kiválaszthatjuk a tökéletes matricát magunknak. Megadjuk a kért adatokat, majd online bankkártyával tudunk fizetni a tranzakcióért.

Online vásárlás esetén mindenről kapunk e-mailben visszaigazolást (a fizetésről is, és így is kapjuk meg az e-matricánkat). Ha ez eltűnne, az ügyfélszolgálat bármikor újraküldi nekünk. Ennyire egyszerű.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...