fbpx

FRISS HÍREK

Fizetésemelés a jegybankelnöknek és általa még sokaknak

- Advertisement -

A jegybankelnök tervezett béremelésével más állami vezetőknek is juthat bőkezű fizetésemelés. Matolcsy Györgynek jelenleg bruttó ötmillió forintos a havi illetménye.

A pénzügyminisztériumi javaslat a Magyar Nemzeti Bankot vezető Matolcsy fizetésemeléséről szól, azonban olyan ez fizetésemelési hullámot indít el, ami nem áll meg az MNB-én belül. A jogszabályok ugyanis a jegybankelnök béréhez kötik több állami szerv vezetőjének a díjazását, legalább két tucat, a jegybankon kívüli állami vezető örülhet még:

  • a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, elnökhelyettesei és főtitkára,
  • valamint a Versenytanács tagjai,
  • a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és elnökhelyettese,
  • a Közbeszerzési Hatóság elnök és főtitkára,
  • a Nemzeti Média és Hírközlő Hatóság (NMHH) elnöke, elnökhelyettese, főigazgatója és főigazgató-helyettese,
  • a Médiatanács tagjai
  • és a most felálló Integritás Hatóság elnöke és helyettesei.

Ők jelenleg havi 4 millió forintot keresnek, mivel az illetményüket az MNB-elnök bérének 80 százalékában határozták meg. Tehát 800 ezer forinttal emelkedhet a bérük. Matolcsy György fizetésemelése azért indokolt a pénzügyi tárca javaslata szerint, mert így az felzárkózik az Állami Számvevőszék elnökének béréhez. Az ÁSZ-elnök illetményét az előző évi bruttó átlagkereset 12-szeresében határozták meg, ami jelenleg 5 millió 266 ezer forint. Windisch László fizetése márciustól a 6 millió forintot is meghaladja majd, mivel a Központi Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint 15 százalékos átlagbéremeléssel lehet számolni. 

Hasonló cikkünk:  Javaslat született a könyvek árkedvezményének tilalmára, pár napot adtak csak egyeztetésre

A pénzügyi tárca a törvényjavaslatában annyit szögezett le, hogy az MNB-elnök illetményemelését a számvevőszéki elnök keresetével egyezően állapítják meg. A változtatást indokolhatja, hogy az országgyűlési képviselők és több állami vezető illetményét a bruttó átlagkeresethez kötötték, így az évről évre úgymond automatikusan emelkedik. Ezért az ÁSZ-elnök után a következő években több más vezető fizetése is lekörözte volna Matolcsy díjazását.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...