fbpx

FRISS HÍREK

Januártól változnak a helyi adók Kecskeméten

- Advertisement -

Januártól megszűnik a helyi iparűzésiadó-kedvezmény, és emelkedik a tíz éve változatlan építményadó Kecskeméten – közölte a város önkormányzata az MTI-vel.

A helyi iparűzési adó (hipa) Kecskemétet és Győrt kivéve minden más városban 2 százalék. Kecskeméten a vállalkozások 2011 és 2019 között 1,6 százalékot, 2020 óta pedig 1,8 százalékot fizetnek. Az utóbbi két évben kivételt képeztek a kis- és középvállalkozások, amelyek 1 százalékot fizettek. Január 1-jétől Kecskeméten is az országosan alkalmazott 2 százalékot kell majd fizetniük a gazdasági szereplőknek. Ez döntően a nagyvállalatokat érinti, egyrészt azért, mert a kisvállalkozások adója nem emelkedik, másrészt pedig azért, mert a kecskeméti iparűzési adó 92 százalékát lényegében az öt legnagyobb helyi vállalat fizeti be.

Az építményadó változása szintén a vállalkozásokat érinti. Ennek mértéke Kecskeméten tíz éve nem emelkedett. A tervezett változás értelmében az építményadó januártól az I. adóövezetben 1000, a II. adóövezetben 900 forint lesz négyzetméterenként. A gépjárműtárolóknál viszont nem lesz adóemelés, ott marad a négyzetméterenkénti 300 forint.

Hasonló cikkünk:  A piacnál gyűjtött aláírást a Jobbik az 5 ezer forintos éves kamarai hozzájárulás eltörléséért

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester a változásokról szólva hangsúlyozta: „alapelv, hogy a lakosságot terhelő helyi adókat továbbra sem vezet be a város”.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...