fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 3., vasárnap

FRISS HÍREK

Karácsonyra kisebb állatállománnyal kell számolni és a sertéshús további drágulására

- Advertisement -

Hazánkban most 60-70 százalékkal magasabb az élő sertés ára, mint az év elején, ami miatt először a tőkehús, majd a húskészítmények drágultak a boltokban – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás. Az egyik oka az, hogy az élősertés magyar ára a német jegyzéshez igazodik, ahol nincs árstop, tehát a magyar vágóhidak is ezt kénytelenek követni.

Éder becslése szerint ez az emelkedés azonban még a 40 százalékot sem érte el, különösen a comb átadási árának növelését próbálják visszatolni az üzletek, amíg lehet, így a feldolgozók kerülnek nehéz helyzetbe.

A drágulást az orosz-ukrán háború is fokozza, hiszen rendkívül megdrágult a takarmány. A sertéstenyésztés önmagában is energiaintenzív, a feldolgozás még inkább. A cégek most azzal is szembesülnek, hogy a tavalyi évhez képest 5-10-szeres energiaszámlát kapnak kézhez.

Hasonló cikkünk:  Kirándulót sebesített meg egy vadász a Bükkben

Éder szerint karácsonyra kisebb állatállománnyal kell számolni. A sertéshúsnál a következő hetekben, hónapokban pedig további áremelkedésre kell számítani, igazodva a többi élelmiszerhez – mondta a szakember.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...