fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Lebuktál munkakeresés közben? Itt a megoldás!

- Advertisement -

Van az úgy, hogy elégedetlenek vagyunk a munkáltatónk által kínált feltételekkel. Ilyenkor könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a különböző állásportálok hirdetéseit böngészve keresünk munkát. Néha nem is gondoljuk komolyan a munkahelyváltást, csak bizonyosságot szeretnénk szerezni arról a tényről, hogy vannak más lehetőségeink is. 

Új munka után nézelődtél?

Szerencsére mára már feledésbe merültek az úgynevezett “loyalty test”-ek, amelyek a 90-es években élték virágkorukat. Ennek lényege az volt, hogy a munkáltató megbízására hamis ajánlatokkal bombázták az alkalmazottakat, és ha valaki engedett a csábításnak, könnyen megüthette a bokáját. Ma már a WHC munka kínálatát böngészve valós, kézzelfogható állások között nézelődhetünk. A biztonságos portálok nem fedik fel a főnökünk előtt, ha egy másik vállalt pozíciójára adjuk be a pályázatunkat. 

Ha nem vagyunk elég óvatosak, akkor akár még mi is könnyen kaphatjuk fel arra a fejünket, hogy kiderült a munkahelyünkön, miben is sántikálunk. Elég, ha belefutunk egy olyan fejvadászba, aki nem kellően diszkrét, vagy egyszerűen csak a referencia-ellenőrzésnél buktat le minket. Egy félresikerült name check vagy az útnak indított pletykák mind-mind lavinát tudnak elindítani. 

A rossz főnök és a jó vezető reakciója 

A rossz vezető kimondottan ügyetlenül kezeli az ilyen helyzeteket. A leggyakoribb eset, amikor nem szól róla, hogy a tudomására jutott, hogy állást keresünk, csupán elkezd kirekesztően kezelni minket. Természetesen erre a mi válaszunk egyértelműen a felmondás lesz, hiszen nem érezzük azt, hogy szerves tagjai lennénk a cégnek. Egy ilyen döntéssel ingoványossá válhat a talaj a cégkultúra alatt, és a többi munkavállaló is veszélyeztetve érezheti magát.

Hasonló cikkünk:  Az egyetemisták fele külföldi munkát vállalna a diploma után

A jó vezetőnél egy ilyen krízishelyzet más viselkedést vált ki. Szeretné megérteni a helyzetet és meggyőzni minket arról, hogy maradjunk a cégnél. Habár a pénz fontos és a legegyszerűbb megoldás ilyenkor a fizetésemelés lenne, mégis érdemes a probléma mélyére tekinteni. A legjobb taktika az empátia, az őszinteség, a nyíltság és a figyelem lehet. Ha azt érezzük, hogy beavatnak minket a fontosabb döntésekbe és betekintést nyerhetünk, mi lapul a kulisszák mögött, máris egyfajta elköteleződés alakul ki. 

Mi a teendő, ha lebuktunk?

Amennyiben úgy véljük, hogy folyosói pletyka áldozatai lettünk, akkor nincs más hátra, minthogy leüljünk a vezetőnkkel és négyszemközt beszéljük meg a történteket. Tisztázzuk, hogy mikor és miért volt az a pont, amikor munkakeresésre szántuk el magunkat, hol tartunk most a folyamatban és hogy van-e esély arra, hogy maradjunk. 

A legjobb egy ilyen helyzetben, ha mindkét fél tesz vállalást a jövőre vonatkozóan, hiszen valószínűleg nem szeretnénk otthagyni a kialakult közösséget, és feltehetően a munkáltatónak sem érdeke, hogy elvándorlási hullám alakuljon ki. A megállapodás célja lehet akár fizetésemelés vagy betekintés a cég ügyeibe. Amennyiben pedig az egyezség nem működik, még mindig számtalan olyan munkahely van, ahol szívesen látnak minket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...