fbpx

FRISS HÍREK

Miért az év végén érdemes klímát venni?

- Advertisement -

Rohamosan közeledik az év vége, és ilyenkor a legtöbbeket inkább az foglalkoztat, hogy milyen karácsonyi ajándékokkal lepjék meg szeretteiket az ünnepek alkalmából, nem pedig az, hogy új légkondicionálót vásároljanak maguknak.

Ha azonban klímaberendezésünk többször is fejfájást okozott a nyár folyamán, és úgy érezzük, hogy ideje újra cserélnünk régi eszközünket, akkor most van itt az ideje. De vajon miért?

Az ősz idáig meglehetősen enyhe volt, és biztosak lehetünk benne, hogy még hosszú hónapokig nem lesz szükségünk otthonunk lehűtésére. Miért ne várjuk meg a tavaszt?

Habár ezek a gondolatok mind logikusnak hangzanak, az őszi hónapok valójában a legjobb időszakot biztosítják egy új klímaberendezés beszerzésére és telepítésére.

Egyáltalán muszáj új klímát venni?

Az őszi hónapokban rengeteg időnk van felmérni a helyzetünket és összevetni a lehetséges opciókat, mielőtt új légkondicionálót vásárolnánk otthonunkba. Ilyenkor nem kell tartani a hirtelen hőségtől és biztosak lehetünk benne, hogy a nekünk megfelelő eszközt választjuk majd ki.

Az első lépés eldönteni, hogy egyáltalán szükségünk van-e új klímára. Ehhez érdemes egy független szakember véleményét kikérni a meglévő rendszer állapotáról. Ha korábban mindig ugyan attól klímaszerelő cégtől kértünk segítséget, valahányszor gond volt a klímával akkor az ő érdekük egyértelműen az, hogy a továbbiakban is minél több pénzt költsünk ezekre a javításokra. Különösen akkor gyanús a helyzet, ha az adott cég nem foglalkozik új klímák beszerelésével, csak a meglévők javításával.

Érdemes egy másik, nem csak klímaszereléssel foglalkozó céget felkeresni ebben az ügyben. Ilyenkor fontos, hogy minél több információt kínáljunk nekik, úgymint:

  • Milyen problémák merültek fel korábban és hogyan kerültek javításra: Hasznos, ha előkészítjük az ezzel kapcsolatos papírokat. Például, a klíma két évvel ezelőtt nem hűtött elég hatékonyan és kiderült, hogy alacsony volt benne a hűtőanyag szintje. A kérdés az, hogy klímaszerelő csak felöltötte benne a hűtőfolyadékot, vagy ki is javította a szivárgásokat? Ezek az információk segíthetnek megállapítani, hogy mennyi ideje van még hátra a berendezésnek, és érdemes lenne-e újat venni.
  • A klíma karbantartása: A koszos, elhanyagolt berendezések sokkal hajlamosabbak idő előtt tönkremenni. Ha ilyen helyzet lép fel, akkor meglehet, hogy egy új légkondicionálóra lesz szükség. A klímaszerelő meg tudja állapítani, hogy az eszköz korábban megfelelő karbantartásban részesült-e, szóval jobb, ha őszintén beszélünk ezekről. Ha történtek korábbi karbantartások, akkor érdemes az ezekről szóló papírokat is előkeresni.
  • A kényelmi igényeink: Még ha nem is ment tönkre, meglehet, hogy légkondicionálónk az elvártnál gyengébben teljesít. Ha például a szobában a berendezés működtetése ellenére is magas a páratartalom vagy váratlan hőingadozások lépnek fel, akkor könnyen lehet, hogy egy új klíma kínál majd megoldásokat ezekre a problémákra.
Hasonló cikkünk:  Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak eladósodása

Ha még egy független klímaszerelő szakember is azt javasolja, hogy ideje új klímát vennünk, akkor nincs értelme tovább halogatni a dolgot.

Szóval térjünk vissza az eredeti kérdéshez: miért épp az év végén érdemes új légkondicionálót vásárolni? A válasz egyszerű:

Ilyenkor a legolcsóbbak a klímaberendezések

Ez valójában teljesen logikus. Ahogy a dolgok iránti kereslet csökken, úgy megy lejjebb az áruk is. A légkondicionálók ára általában az őszi és koratéli hónapokban a legalacsonyabb, hiszen ilyenkor gondolnak a legkevesebben arra, hogy klímát vegyenek maguknak.

Ha sikerül egy olyan klímaszerelő céget találnunk, aminek több beszállítóval is jó kapcsolata van, akkor sok kedvező ajánlatra számíthatunk, mert ilyenkor mindenki igyekszik megszabadulni a megmaradt készletektől. Ezekkel a vadonatúj készülékekkel nincs semmi baj, csak egyszerűen nem volt elég vevő rájuk, így most muszáj alacsonyabb áron értékesíteni őket.

Ha azonban tavaszig vagy épp nyárig várakozunk egy új klíma beszerzésével, akkor nem csak lényegesen magasabb árakra számíthatunk. A klímaszerelők ezekben a meleg évszakokban érnek rá a legkevésbé, hiszen ilyenkor hívják őket a karbantartási munkálatokra és az új rendszerek beépítésére. Előfordulhat tehát, hogy heteket kell majd eltöltenünk a forró otthonban egy defektes klímával, miközben arra várunk, hogy

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...