fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 3., vasárnap

FRISS HÍREK

Nem lehet üres a képkeret, „mert a múltat nem lehet eltörölni”

- Advertisement -

Van egy hosszú folyosó a Kúria díszterme felé, amin ott van minden volt kúriai elnök portréja. A közelmúltig volt egy keret kép nélkül azzal a felirattal, hogy az illető portréját „a vészterhes időkben vállalt szerepe miatt nem állítják ki”.

A portré Szemák Jenőé volt, akit 1944 novemberében neveztek ki a nyilaskeresztesek a kúriai elnökévé, és aki később Németországba menekült. A kép nemrég visszakerült a falra. A kép alatt a következő olvasható:

„Dr. Szemák Jenő a nyilas hatalomátvételt követő alkotmányellenes kinevezését kényszerű szükség nélkül fogadta el. A Kúria kitelepítését Sopronba fenyegetést alkalmazva támogatta.”

Hosszú tanácskozás után döntöttek úgy, hogy kiteszik a portrét – közölte a Kúria, azt azonban nem árulták el, hogy miért döntöttek így, és ki rendelte el a kép visszarakását. Azt írták, hogy Szemák esetében két szempontnak kellett eleget tenni, egyrészt a történeti hitelességnek, másrészt az elnöki tevékenység megítélésének. Az, hogy korábban kint volt a portréja megfelelt a történeti hitelességnek, de a másik szempontot figyelmen kívül hagyta. Akkor azért vették le a falról, mert kifogások érték, így azonban a történeti hitelesség sérült. Végül egy magyarázó szöveg kíséretében tették vissza a portrét.

Hasonló cikkünk:  Fizetős lett az M44 autóút teljes hossza

„Meggyőződésünk, hogy a múltat nem lehet eltörölni, hanem fel kell dolgozni, ezért nem lehet eltüntetni dr. Szemák Jenő képét a kúriai elnökök közül. Az eseményekkel, tényekkel – azokat az adott történelmi keretek között értelmezve – szembe kell nézni.”

via 444 (HVG)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...