fbpx
9.9 C
Kecskemét
2024. február 25., vasárnap

FRISS HÍREK

Petőfi kiállítás nyílt a Cifrapalotában

- Advertisement -

A kiállítás a Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben címet kapta. 350 alkotással és sorozattal pályáztak a hazai és a határon túli magyar alkotók a kecskeméti múzeum felhívására – mondta el Gyergyádesz László, a múzeum osztályvezetője, a kiállítás kurátora.

A kiállításon végül 113 alkotó 123 műve kapott helyet, amely katalógusban is megjelenik. A tárlat hangsúlyozottan tartalmi alapú, ugyanis a Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, költői képeivel foglalkozó alkotás – emelte ki a művészettörténész.

A szerelem, a boldogság keresése, a hősi halál, a nemzet, a személyes szabadság, a költő feladatai, a vátesz felelőssége, a családi idill utáni vágy, a jók és a gonoszok harca, a népmesei hagyományok, a szülőföld vagy éppen az emberiség gondjai Petőfi költészetének tartalmi elemeiben – ezekkel a motívumokkal ösztönözték a kortárs művészeti élet legjobbjait, hogy mélyedjenek el, és jelenítsék meg képző- és iparművészeti alkotásokban, teret adva a szubjektív értelmezéseknek, korunk vizuális nyelvezetének is.

Hasonló cikkünk:  Huszadik századunk női szemmel – Bäck Manci (1891-1989) fotográfiái Kecskeméten

Damó István grafikusművész és Lisányi Endre képzőművész vehette át Kecskemét város díját, Székely Móri Márta festőművész, Pittmann Zsófi és A. Varga Imre képzőművészek a zsűri “Minek nevezzelek?”-díját kapták.

Január végén tervezik megjelentetni a kiállítás katalógusát és a tárlat virtuális változatát is a művészek műleírásaival, versrészletekkel. A kiállítás 2023. június 4-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható, kivéve december 19-e és január 30-a között, amikor a Cifrapalota zárva tart.

via tudas.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...