fbpx
7.8 C
Kecskemét
2024. március 1., péntek

FRISS HÍREK

Sávos szövő repkedett a Kolon-tavon

- Advertisement -

A Kiskunság sok érdekességgel szolgált eddig is, most éppen egy hazánkban ritkán látható nagylepkével lepett meg minket. A sávos szövő egy példányát találták meg a Kolon-tavi Madárvárta mellett.

Magyarországon kevés előfordulása ismert a Lemonia dumi-nak, vagyis a sávos szövőnek, másik nevén: sávos pohóknak. A Dunántúl, a Kiskunság és az Északi-középhegység néhány pontján figyelték meg.

Kinézete így írható le: szárnyai gyengén pikkelyezett sötétbarnák, rajtuk keresztbe egy-egy világos sáv húzódik végig, elülső szárnyain egy-egy körfoltot is találunk. Jellegzetes ismertetőjegye még az erősen szőrözött, világosbarna színű tor. Szárnyfesztávolsága 42-52 mm.

A kikelt imágók a petéiket a párzást követően gyermekláncfűre, keszeg salátára, hölgymál- és oroszlánfog fajokra rakják. A hernyók a következő év április végén kelnek ki, és június végén bábozódnak be. A báb áttelel, majd az imágók csak a következő év szeptemberében kelnek ki. Leginkább sík- és dombvidékek rövid füvű területein, és legeltetett füves területeken találkozhatunk vele.

Hasonló cikkünk:  Az állítható magasságú asztalok három irodai előnye

via Berek (KNP)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sztrájkbizottság alakult a kecskeméti Mercedes-gyárban

A lassan fél éve folyó bértárgyalások során nem közeledtek eléggé az álláspontok - közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség. Ezért...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...