fbpx

FRISS HÍREK

Ulrich Gábor könyvbemutatója túlvilági kacajjal – Hegesztett szavak könyvkoncert a Hírös Agórában

- Advertisement -

Október 29-én szombaton mutatták be Kecskeméten Ulrich Gábor Hegesztett szavak képzőművészeti verseskötetét. A bemutatóval egybekötött koncerten nem maradtak üres székek a Hírös Agóra aulájában. Ulrich Gáborral Szurcsik József festőművész beszélgetett, később pedig a FACE2FACE zenei formáció improvizált Ulrich verseire Dunai Tamás színművész közreműködésével. A versek és a fellépés is bátran trozította a művészetről alkotott klasszikus elképzeléseket.

„Ajánlom. – Tarr Béla”

A Hegesztett szavak az Ab Ovo kiadó gondozásában jelent meg Tarr Béla tömör ajánlásával 2022 tavaszán. Ulrich Gábor képzőművészeti alkotásait és a Covid 19 járvány kezdete óta írt verseit olvashatjuk benne. A kötet teljes egészében Ulrich saját szellemi terméke; a kiadvány szerkesztése is a szerző kézjegyét viseli.

“Ugyanazt igyekszem megosztani, közölni az emberekkel, csak más-más médiumon keresztül.”

Mondta a Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, grafikus, szobrász, képzőművész, mozgóképművész, de a baráti hangvételű beszélgetés alatt Ulrich és Szurcsik József is csipkelődő iróniával kezelte az ehhez hasonló címeket. A szerző szívesebben vállalja a “szóhegesztő” szerepét, mint költőét. Megtudtuk, hogy Ulrich első hivatalos szakmája a szakács volt, és imposztor szindrómával küzd az “igazi költészet” és a képzőművészet világában is.

A kortárs irodalmi kánon kötelező nevei (Varró Dániel, Háy János, Erdős Virág) mellett a nonszensz költészet inspirálja. Tótfalusi István, Hernádi Gyula, Weöres Sándor és Lewis Carroll nonszensz verseit kedveli. Saját líráját sosem szánta többnek személyes játéknál, vagy a Facebook oldalán megosztott pillanatnyi soroknál. A kiadó kereste fel egy önálló kötet ötletével. Feltehetően a Hegesztett szavak az utolsó verseskötete, de a sokoldalú szerző szerint még minden bizonytalan.

Dunai Tamás és a FACE2FACE

“Ha már világot nem lehet másikat csinálok szamárverseket szmájlikat…” (részlet a kötetből)

Hasonló cikkünk:  A sztrájktól sem zárkózik el a Mercedes gyárral bértárgyaló szakszervezetek egyike

Az Ulrich művészi pályájáról és költészetéről szóló beszélgetés után fellépett a FACE2FACE zenei formáció Dunai Tamás kíséretében. A Jászai Mari-díjas színművész felolvasott a képzőművészeti verseskötetből, és a zenekar minden vers után játszott.

A FACE2FACE tagjai Ulrich Gábor és Szurcsik József mellett Dóra Attila zenész és kurátor, Verebes György festőművész és zenész, és Gaál József képzőművész, akinek nem volt más dolga, mint torzított hangon a mikrofonba nevetni. Szabad, kísérletező és sokszor szokatlan örömzene volt, amit Ulrich versei és Gaál József visszhangzó, repetatív kacaja csak még bizarrabbá tett.

Gaál József torzított hangon kacagott a mikrofonba

A közös játékuk mindig új kihívások elé állította a hagyományos könybemutatóra számító vendégeket. Inspiráló és szórakoztató volt ez a groteszk összhang, amiben helye volt a túlvilági nevetésnek, és kizökkentette a komfortzónájából a közönséget.

Ulrich és Szurcsik tagjai voltak a Tapasztalt Ecsetek zenei formációnak is, ahol hasonló stílusban játszottak. Együtt tartottak egy közös kiállítást FACE2FACE címmel 2021-ben, amit a szombat este is fellépő formáció nyitott meg.

“Éljen a művészet szabadsága, és békét mindenkinek!”

Zárta a fellépést Szurcsik József. A könyvkoncertet követően Ulrich dedikálta a helyszínen is megvásárolható kötetét.

Ha csupán a Hegesztett szavak borítóját látjuk, vagy a FACE2FACE formáció tagjainak csak tiszteletet parancsoló titulusait ismerjük, hamis képet kapunk. Felszabadító, ahogyan Ulrich Gábor maga is kritikus fintorral, humorral tekint “határsértő” kötetére; és ahogyan ismert és elismert művészek öncélúan játszanak a tekintélyelvű kulturális keretrendszerben.

A verseskötettel kapcsolatos legfrissebb híreket és a könyvkoncert következő állomásait a Hegesztett szavak Facebook oldalán találjuk.

Képek forrása: Gyenes Kata fotói Ulrich Gábor személyes oldalán

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...