fbpx
0.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Z RUSZKIK HAZA! – fújták fel a kecskeméti szovjet katonai temetőben

Z RUSZKIK HAZA!, fújták fel ismeretlenek a kecskeméti szovjet katonai temetőben lévő obeliszkre.

Mit üzenhettek vele?

Több mint hat hónapja támadta meg Oroszország a független Ukrajnát. A háborúban ártatlan civileket ölnek meg, polgári intézményeket bombáznak rommá. Putyin háborúja korunk legnagyobb energiaválságához vezetett. Békét akar a világ, az oroszok kivonulását Ukrajnából, az ellenséges felek tárgyalóasztal mellett történő megállapodását. Míg az orosz állami propaganda szerint az orosz hadsereg önvédelem miatt van Ukrajnában, az orosz tankokon ezért is gyakran látni a „Z” betűt, aminek a jelentése „-ért”, így jelentheti az is, hogy Oroszországért. Nos, az ukránok ezzel szemben számos jelzőt adtak az orosz megszállóknak, a szlenget használók köreiben kutyának, disznónak vagy zombinak (“Z”) hívják őket.

Hasonló cikkünk:  Mit akarnak a kecskeméti diákok? Tanárt, fűtést, iskolát – a diákküldöttséggel beszélgettünk

Ez a nap a magyar történelem sötét napja is. 1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg magyarországi inváziója, aminek célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni akaró, Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus, forradalmi rendszer megdöntése volt. A magyar 56-ot a moszkvai politika kíméletlenül megtorolta, halált hozott a magyar szabadságharcosokra. A forradalmat követően több mint 200 ezer magyar menekült el kényszerből Nyugatra.

Hasonló cikkünk:  Magyarországnak erős hadsereg kell, de ki ellen is?

A kecskeméti szovjet katonai temetőben lévő obeliszket 1946-ban emelték a szovjet halott katonák számára. A ma napig változatlan formában áll. Összesen három szovjet obeliszk állt a városban. A temetőn kívül egy a Szabadság téren, amit nemes gránitlapokkal borítottak a tisztek névsorával. A harmadikat a Katona József parkban helyezték el, amit 1992-ben bontottak el.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...