fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 18., csütörtök

FRISS HÍREK

Az uniós pénzügyminiszterek próbálnak megegyezni a magyar pénzek sorsáról

- Advertisement -

Senki sem merte megjósolni egy nappal a magyarországi EU támogatások egy részének felfüggesztéséről és a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról szóló tanácskozás előtt, hogy a pénzügyminiszterek elnapolják-e a döntéseket vagy szavaznak róluk.

A két “magyar dosszié” mellett idetartozik az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyhez szükséges közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóról szóló egyezmény sorsa. Ez utóbbiakat a tagállamoknak konszenzussal kell elfogadniuk, amit jelenleg Magyarország blokkol. Az Orbán-kormány cáfolja, hogy a pénzhez köti az egyetértését, Brüsszelben azonban egy csomagban kezelik a négy ügyet.

Indítványozta a brüsszeli testület, hogy a kormányok függesszék fel a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási alapok egyharmadát – 7,5 milliárd eurót (3000 milliárd forintot) – az EU költségvetését érő és a jogállamiság megsértéséből fakadó rendszerszintű veszélyek miatt.

Minősített többséggel kell dönteniük a pénzügyminisztereknek az indítványról legkésőbb december 19-ig. Egy EU diplomata szerint a kormányok egyetértenek abban, hogy bizonyos támogatások felfüggesztése indokolt, és inkább annak javasolt mértékét sokallják. Megvárná a döntéssel Németország, Franciaország, Olaszország és néhány másik tagállam a brüsszeli testület frissített értékelését a magyar kormány reformjairól. Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője elmondta:

Hasonló cikkünk:  A külföldön dolgozó magyarok többsége az Orbán-rendszer miatt vándorolt ki

„Nem készülnek újabb elemzéssel, Magyarország november 19-ig vállalta a kért intézkedések teljesítését és a biztosi kollégium ennek alapján elkészítette az értékelését. Most a pénzügyminiszteri tanácson a sor, hogy döntést hozzon.”

A magyar helyreállítási terv is szerepel a keddi miniszteri ülés napirendjén, amelynek alapján három éven át 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás jutna Magyarországnak beruházásokra és reformokra. Ehhez a döntéshez is a pénzügyminiszterek minősített többsége kell.

Csehország  – az EU soros elnöke – szeretné mihamarabb lezárni a vitás kérdéseket, minthogy mindkét magyar dosszié határidőhöz kötött. Sürgős lenne megegyezni az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról is, amelyet a jövő év elején már folyósítanának a megtámadott országnak.

Ha nem tudnak megegyezni, a döntést jövő hétre vagy a december közepi uniós csúcsra halaszthatják.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...