fbpx
0.1 C
Kecskemét
2023. december 7., csütörtök

FRISS HÍREK

Eltüntetik a lélegeztetőgép biznisz legnagyobb nyertesét

- Advertisement -

Teljesen eltüntetik a kormány lélegeztetőgép-beszerzésén kaszáló céget – számolt be erről az mfor.hu. A jelek szerint ma már nemcsak a közvetlenül milliárdokat szakító cég nem létezik, de az anyacéget is megszüntetik a tulajdonosok.

A kormány a pandémia idején, felismerve, hogy nagy szükség lehet a lélegeztetőgépekre, szétküldte az embereit a nagyvilágba, hogy végül 16 ezer berendezést szerezzenek be. A legnagyobbat kaszáló partnercég mögül mára teljes egészében eltűntek a üzleten sokat nyerő tulajdonosok.

Legjobban a tisztán magyar tulajdonú cég került képbe, a Fourcardinal Kft., amely közel 17 milliárd forintot kapott a magyar államtól, amely korábban működtette az egyiptomi kereskedőházat, valamint közel állt Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához.

Veréb Balázs és Vámosi-Nagy Zsolt ügyvédek 2020. április 20-án létrehozták az SRF Silk Road Fund Holding Zrt.-t, majd még aznap a Fourcardinal taggyűlése úgy döntött, hogy ez a még csak alapítás alatt álló zrt. 10 százalékos tulajdonrészt vásárolhat a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-ben, a profit pedig nem a kft. főtulajdonosáé lesz, hanem 7/8-ad részben a még bejegyzés alatt álló részvénytársaságé. A Külgazdasági és Külügyminisztérium aláírta szintén ezen a napon a Fourcardinal Kft.-vel az ezer darab kínai lélegeztetőgép vásárlásáról szóló 48,1 millió eurós (akkori árfolyamon mintegy 17 milliárd forintos) szerződést.

A Fourcardinal Kft. 2020-as és 2021-es éves beszámolójából az látszik, hogy a lélegeztetőgépek beszerzése sikeres volt, hiszen megugrottak a bevételek és bőséges volt a profit. A cég viszonylag rövid időn belül végelszámolás alá került, a cégbíróság már 2022. május 10-én törölte a céget a működők közül.

A külüggyel kötött biznisz nyomán a 2020-as 15,9 milliárdos profitból 15,4 milliárdot, a 2021-es év 2,2 milliárdos nyeresége után pedig – az eredménytartalékot is megcsapolva – 2,8 milliárdot fizettek ki osztalékként. A Silk Road Fund Zrt. 7/8-ad részben részesült ebből, vagyis 15,9 milliárdot könyvelhetett el, a maradék 2,2 milliárd forint pedig a többségi tulajdonoshoz, Nagy Beatrixhoz került.

Hasonló cikkünk:  Direkt36: rangsorolták, hogyan állnak a magyar kórházak a fertőzésekkel

A 2021-es év tevékenysége után pedig 8,05 milliárd forintot fizettek ki osztalékként a tulajdonosoknak, ugyanis a Silk Road idén május végi taggyűlésen így határoztak. Várhatóak még hasonló nagyságrendű kifizetések, mert a követelések között „egyéb” címszóval szerepeltetnek még egy egészen kiugró, 7,98 milliárd forintos tételt is, mely a szabályok alapján a Fourcardinaltól származó, megmaradt osztalék lehet. Erre pedig a jelek szerint nem túl sokára sor is kerülhet, mivel biztosan nem fogják azt bennhagyni a társaságban.

A Silk Road Fundot ugyanis a Fourcardinalhoz hasonlóan eltüntetik a működő cégek sorából a tulajdonosok. Igaz, az adminisztratív jellegű munka nagy részét, valamint a folyamatot már nem fogják végigvárni.

Szeverényi Márk vezérigazgató arról tájékoztatta a hatóságot a 2022. november 16-án a cégbíróságra benyújtott papírok alapján, hogy a zrt. 100 százalékos tulajdonrésze a vértesszőlősi lakhellyel rendelkező Balázs-Hörömpöli Anett birtokába került. A változást december 8-án jegyezték be.

Négy nap kellett ahhoz, hogy az új tulajdonos a végelszámolás mellett döntsön jogutód nélkül. A végelszámolást ugyanaz a Süli Kálmán fogja elvégezni, mely az egyetlen leánycég, a gépek beszerzését lebonyolító Fourcardinal Kft. végelszámolását is lebonyolította.

Nem kell sok idő, és a kormány lélegeztetőgép-beszerzésének legnagyobb hazai nyertes cégei örökre eltűnnek. A Silk Road Fund Zrt. alig több mint két és fél évet élt, ami alatt többmilliárd forinttal gazdagodtak a tulajdonosok.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...