fbpx

FRISS HÍREK

Február 1-től emelkedik a szippantás díja Kecskeméten

- Advertisement -

A kecskeméti közgyűlés decemberi döntése értelmében, 2023. február 1-től a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése, közismerten szippantás, 1392 Ft/m3-ről 2008 Ft/m3-re emelkedik.

Lejer Zoltán (Szövetség), a Környezetvédelmi Bizottság elnöke hozzászólásában azt kifogásolta, hogy az előterjesztés nem került a szakbizottság elé, holott a szippantás környezetvédelmi ügy is. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy a közszolgáltatást végző Bácsvíz hány szállítást végez évente. Ugyanis – mutat rá – a vízbekötéssel rendelkező (24.576 darab) és a szennyvízbekötéssel rendelkező ingatlanok (17.400) állományának különbsége jelentős eltérést mutat. A csatornával ellátatlan ingatlanok száma Kecskeméten meghaladja a 7 ezret. A bizottság elnöke azt kérte, készüljön kimutatás, valóban elszállításra kerül-e minden esetben a szennyvíz, illetve azt megfelelően tárolják. Ha emelkedik a díj, az alternatív ürítések száma is növekedhet – tette hozzá.

Falu György (Fidesz) alpolgármester válaszolt Lejer kérdésére, miszerint azért ekkora az eltérés, mert a vizet könnyebb bekötni, mint szennyvízcsatornát építeni. „A tengelyen történő szállítás nem olcsó mulatság” – ismerte el, ezzel szemben gyorsan megtérül az egyedi szennyvízkezelő rendszer beüzemelése, amit az önkormányzat is támogat. Falu szerint ezért sem jó megoldás a tengelyen szállítás, a mostani emelés is inkább a deficitet próbálja kezelni.

Hasonló cikkünk:  Lovaskocsival vontatták a Suzukit Kecskeméten (videóval)

Sztachó-Pekáry István (Fidesz) alpolgármester elmondta, az áremelkedés nem a lakosságra, hanem a vállalkozói szférára vonatkozik; ha nem emel díjat a Bácsvíz a saját tőkéjét fogja felélni.

Ez félreértésre adhat okot – tesszük mi hozzá – ugyanis a közgyűlés elé került előterjesztés világosan fogalmaz: az ingatlantulajdonosnak az alapdíjból (54 Ft/hónap/ingatlan) és ürítési díjból (2008 Ft/m3) álló közszolgáltatási díjat kell fizetni.

Király József (Szövetség) visszautalt korábbi javaslatára, miszerint alközpontok kiépítésére van szükség, hogy a közszolgáltatások eljussonak az ingatlanokba, csökkentve ezzel a rendszer egészének terheltségét.

A közgyűlés a díjemelést 12 kormánypárti igennel és 8 ellenzéki tartózkodással elfogadta.

Egységesítették a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével kapcsolatos szabályokat

Emelkedik valamelyest a díj, cserében a párok a felújításra került Városháza Dísztermében mondhatják ki a boldogító igent 30.000 forint szolgáltatási díj ellenében. Ha nem fizetnének a városházi ceremóniáért, akkor hivatali munkaidőben ingyen is egybekelhetnek; az ugyanis továbbra is díjmentes – döntött egyhangúan a kecskeméti közgyűlés.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...