fbpx

FRISS HÍREK

Idén utoljára ül össze az Országgyűlés

- Advertisement -

8 órakor kezdődött az Országgyűlés idei utolsó tanácskozása. Döntenek arról, hogy január 22-ét hivatalosan is a magyar kultúra napjává nyilvánítsák-e. Az erről szóló javaslatot a fideszes Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára nyújtotta be.

A fideszes képviselők kezdeményeztek egy politikai nyilatkozatot, amely „Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szól.” Ezt a napirendi pontot kivételes eljárásban tárgyalják, vagyis a nap folyamán el is fogadhatják azt. Ebben a nyilatkozatban az Országgyűlés visszautasítaná a német Bundestag és a holland parlament indítványait, amelyek a Magyarországgal szemben indított kondicionalitási eljáráshoz kapcsolódóan kétségbe vonták a megállapodás komolyságát.

A képviselői vagyonnyilatkozati rendszer módosításáról is szavaznak a délután folyamán. Ezt a módosítást az Európai Bizottság kérte a kormánytól.

A jövőben a diploma megszerzésének nem lesz törvényi feltétele a nyelvvizsga – a felsőoktatási törvény módosításáról is döntenek ma. Amennyiben megszavazzák, azok is megkapják a diplomájukat, akik a képzést már befejezték, és 2021. augusztus 31-e után tettek államvizsgát.

Hasonló cikkünk:  Szlovákiai elnökválasztás: meglepésre az ellenzék jelöltje nyerte az első fordulót

Az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról is döntenek, amelybe beletartozik a praxiskörzetek állami meghatározása, az ügyeleti rendszerben az állami mentőszolgálat szerepének bővítése és a szakápolási rendszer átalakítása is.

Döntenek még a 2021-es zárszámadásról és a 2026-ig szóló ötödik nemzeti környezetvédelmi programról is. A parlament megválaszthatja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága elnökét és tagjait, továbbá újraválaszthatja Bándi Gyulát az alapvető jogok biztosa jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesévé.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...