fbpx
26.5 C
Kecskemét
2024. június 23., vasárnap

FRISS HÍREK

Milyen éve lesz a forintnak 2023-ban?

- Advertisement -

A kereskedők és az elemzők szerint 2023 egészét nézve látványosabb erősödéssel lehet számolni, azonban a tavaszi hónapok tartogatnak bizonytalanságokat, melyek nyomán egy októberihez hasonló minikrach is beüthet a devizapiacon. Rosszabb esetben az euróárfolyam a 430-as szint alá is eshet, utána viszont a 380-as árfolyam is fenntartható lehet a jelenlegi becslések alapján.

Jövőre azért erősödhet a forint, mert jelenleg úgy fest, hogy az uniós támogatásokról szóló megállapodást sikerült abszolválni, bár az utolsó állomás a helyreállítási alap 2300 milliárd forintnyi forrásairól még hátra van. 2023. március 31-éig a kormánynak 27 szuperfeltételt kell teljesítenie, ahhoz, hogy hozzájusson az első tételhez. Kolba Miklós, az ING Bank senior treasury üzletkötője szerint azonban továbbra is fenntartja a bizonytalanságot a devizapiacon az, hogy az Országgyűlésnek addigra el kell fogadnia egy kétharmados törvénycsomagot a korrupcióellenes lépésekről.

Az, hogy az euróárfolyam még mindig 400 forint felett van, azzal magyarázható, hogy az EU-források körüli bizonytalanság továbbra is be van árazva bizonyos szinten. Erősödés akkor várható, amikor minden uniós megállapodást aláírtak, és ha a pénzek egy része befolyik a második félévben, az önmagában felfelé hajtja a forintárfolyamot.

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is fenntartja a többszintű kamatrendszert, így most a forintvásárlásnak, illetve az euró-shortolásnak jött el az ideje a piacon és a bankközi devizapiacon fennmaradhat a 18 százalékos kamatszint az egynapos betét intézményének köszönhetően. Az energiahordozó-vásárlások fedezésére az MNB-nél direktben válthatják be forintjukat euróra vagy dollárra a szolgáltató cégek ahelyett, hogy a piacon kellene vételezniük, így sikerült megtörni a spekulánsok „természetes” érdeklődését, amely a forint elleni fogadásokra irányult. Amíg ez az állapot fennmarad, addig rettentő drága lesz a forint ellen pozíciót tartani.

Ha azonban nem éri több negatív impulzus a forintot, akkor a magas kamatkülönbözet miatt az euróárfolyamnak muszáj lesz lefelé csordogálnia. Ehhez az kell, hogy jól működjön az uniós gázárársapka, az energiaárak ne szálljanak el nagyon, továbbá írják alá a helyreállítási pénzekről szóló megállapodást. 

Hasonló cikkünk:  Egyre jobban eladósodnak a tankerületi központok

Csak becslésekkel lehet élni, hogy mennyi lesz egy év múlva az euró/forint árfolyam, azonban aki ez alapján akar most egy évre előre eurót venni, az rosszul járhat. 2023 első negyedévben 390–410 forint körül mozoghat az euróárfolyam, a második negyedévtől 380–400 között, míg a második félévben akár 380 alá is bemehet, ha minden jól alakul az infláció és az EU-pénzek tekintetében. A 360–365-ös szintnél azonban várhatóan nem erősödik tovább a forint – vetíti előre a devizaszakértő.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy látja: a forintárfolyam az egynapos betét fenntartása esetén is nagyot gyengülhet átmenetileg a globális hatások eredményeként. Kritikus időszaknak a 2023. februártól április végéig tartó időszakot véli a közgazdász, amikor több impulzus együttes hatásaként nem kizárható egy forintgyengülési hullám megjelenése, és szélsőséges esetben a piac tesztelheti akár ismét a 430–435 körüli szinteket az euróárfolyam esetében.

A nemzetközi helyzet fényében azonban a hazai kilátások kedvezők lehetnek: amennyiben az MNB fenntartja szigorú monetáris politikáját, az infláció elkezd mérséklődni, emellett a folyó fizetési mérlegünk javul, és a kormánynak sikerül megőriznie a költségvetési fegyelmet, akkor az év nagyobb részében segíteni fogják a magyar gazdaságot és a forintárfolyamot.

Egy esetleges vihar elmúltával akár már a 380-as szint környékére is erősödhet a forint a nyár eleji időszak környékére. Ez az év további részében is fenntartható lehet – jelezte előre Németh Dávid.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Háromról két műszakra áll át a Mercedes-gyár júliusban, kérdés még, hány dolgozótól válnak meg

A KecsUP szerkesztősége úgy értesült, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár július 22-től két műszakos munkarendre áll át, amely állítólag tartós...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...