fbpx
18.2 C
Kecskemét
2023. március 21., kedd

FRISS HÍREK

Petőfi három napos ünneplésére készül Kiskőrös

Petőfi-szilveszter elnevezésű rendezvény lesz a költő születésének 200. évfordulója alkalmából Kiskőrösön. Lesz szilveszteri és újévi hangverseny, kiállítás és színházi előadás december 30. és január 1-je között.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Kiskőrös a Petőfi-kultusz ápolásának egyik helyszíne, a költő a város jelképe. Felhívta a figyelmet a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum előtti megemlékezésre szilveszter éjszaka, valamint arra, hogy a január elsején Magyarországon született gyermekeket sorszámozott, névre szóló emléklappal és Petőfi Sándor összes verseivel ajándékozza meg a város.

25 éve indította el az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt a Petőfi-szilveszter hagyományát Kiskőrös. A Szilveszter Társulat és a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes december 30-án adja elő A helység kalapácsa, avagy kétszáz éve köztetek járok című előadást, majd Kiskőrös várossá nyilvánításának és a Petőfi Sándor Művelődési Központ átadásának 50. évfordulója alkalmából tárlat nyílik a Petőfi Sándor Művelődési Központban – mondta el Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója.

Hasonló cikkünk:  Nem létező műszaki cikkeket árultak a kiskőrösi internetes csalók

A szilveszteri hangversenyen a városhoz kötődő művészek, Miklósa Erika és Csővári Csilla operaénekesek, Boldoczki Gábor trombitaművész, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Hollerung Gábor vezényletével, valamint a Badora Dance Company művészei lépnek színpadra. A koncerthez vacsora is társul, a menüsor a reformkor nagyjainak kedvenc ételeiből áll össze – tette hozzá Filus Erika, majd kiemelte: január elsején a város evangélikus templomában megtekinthető az az 1823-as anyakönyv, amely Petőfi eredeti keresztelési bejegyzését tartalmazza.

Hasonló cikkünk:  Nem létező műszaki cikkeket árultak a kiskőrösi internetes csalók

A sajtóeseményen Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója is felszólalt: a Petőfi-bicentenárium jegyében újították meg az intézmény állandó kiállítását, amelyet január 13-án nyitnak meg a látogatók előtt, majd 14-én a Károlyi-kertet és palotát nyitják össze egy családi nap alkalmából. Kiemelte: nem szerették volna elvenni a fókuszt a kiskőrösi programokról, ezért választották ezeket a januári időpontokat a PIM-ben.

via Magyar Hírlap

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...