fbpx
5.7 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Társaságiélet-zaj és kiváló lemezek – beszélgetés Szilágyi Áronnal a Kulissza kávézó zenei programjairól

- Advertisement -

November 19-én egy inspiráló és eklektikus lemezválogatást hallgathattunk a Kulisszában, a Kelemen László Kamaraszínház kávézójában. A pár hónapja nyitott kávézóban korábban társasjáték-esteket és színházi beszélgetéseket tartottak, de egyre több zenei programra is számíthatunk. A Vinyl.1 lemezes estét Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény munkatársa szervezte, és Borda Balázs (DJ Twob) válogatott a gyűjtemény lemezeiből.

Szilágyi Áront a LIFT zenei programsorozatról és a meglepetésekkel teli bakelit-estről kérdezte a KecsUP munkatársa.

Nem ez az első alkalom, hogy DJ Twobbal szervezz közös estét. Most neked is meglepetés volt, milyen lemezeket válogat Balázs a bakelit-gyűjteményből. Megbízol az ízlésében?

2002 óta szervezek Kecskeméten különböző kulturális programokat, koncerteket fesztiválokat. Általában az élő zenéé a főszerep, viszont ha úgy adódik, hogy a programba DJ kell, akkor Borda Balázst (DJ Twob) mindig örömmel keresem. Kifinomult érzéke van az emberekhez, remekül kommunikál és rátapint az adott közösség hangulatára, a vibera. Minden egy olyan ízléssel párosul, ami könnyen összeegyeztethető az általunk szervezett rendezvényekkel. Röviden: Balázs már számos alkalommal pörgette a lemezeket programjainkon.

A program nem volt meghirdetve. Mennyire volt ad hoc a rendezvény és honnan jött az ötlet?

A Hangszergyűjtemény programszervezője, Madla Anett gondolta ki, hogy milyen jó lenne, ha a múzeum polcain lévő bakelitgyűjteményéből esténként közösségteremtő módon válogatnánk, együtt hallgatnánk a felvételeket.

A Hangszergyűjtemény fizetett hirdetésben nem promotálja a programjait. A saját közösségi platformjaink csápjai általában elérnek azokhoz az emberekhez akiket potenciálisan érdekelhet, mit csinálunk.

A rendezvény nem volt ad-hoc, terveztük, bár nem sokkal ezelőtt jött az ötlet. Ha egy gondolat jónak tűnik, akkor azt szeretjük gyorsan megvalósítani.

Meg is volt a sikere. Nagyon jó hangulatot teremtettetek, és nem volt szabad hely a Kulisszában. Az este megismert lemezeket a Hangszergyűjteményben is meg lehet hallagtni?

Leskowsky Albert a 70-es évektől kezdve nemcsak hangszereket gyűjtött, hanem a hangszerekhez kapcsolódó zenei kiadványokat is. Párszáz lemezről van szó. Sok felvétel népzenei, néprajzi szempontból érdekes, de van soul, jazz, magyar rock, kísérleti elektronika és experimentális zene is, nem is beszélve a saját kiadványokról.

Hasonló cikkünk:  Vidéki Magyarország – Történetek az állatvédelem nyomorúságáról és örömeiről

A lemezek meghallgatására nincs technikai lehetőség a hangszergyűjteményben, mivel kicsi a helyiség, ahol a lemezek tároljuk és a mindennapi munkához elengedhetetlen ez a tér. Előzetes egyeztetés után át lehet nézni a lemezeket és bizonyos feltételek mellett kölcsönözhetőek.

Santana: Amigos (1976)

Tehát a legtöbbünk számára a Vinyl estek maradnak, ahol Ella Fitzgeraldot bármikor követheti laoszi vagy török népzene. Ez volt az első zenei program Kulisszában? Mit hoz a LIFT a jövőben?

Szobakoncerteket évek óta rendezünk a kiállítótereinkben. Legközelebb december 16-án a svájci-svéd  Emelie Waldken duó játszik a Hangszergyűjteményben, viszont  vannak olyan zenei programok, amik oldottabb környezetet kívánnak. Kapóra jött, hogy megnyílt a Kulissza egy emelettel alattunk. Szerencsére az üzemeltető is nagyon nyitott a változatos kulturális programokra. Habár a terek kicsik, mégis egy organikus dolognak érzem, hogy egy hangszermúzeum az épületben található kávézóba is szervezzen különböző eseményeket.

Korosztálytól függetlenül várjuk a kíváncsi, nyitott embereket a LIFT rendezvényeken. A Kulisszában tartott programjainkat ezen a gyűjtőnéven emlegetjük. Kiemel a hétköznapokból, lélekemelő. Nem mellesleg a Hangszergyűjteményt és a Kulisszát egy lift köti össze, amiből a fellépő egyből a színpadra lép ki az előadás kezdetén.

December 9-én lesz a következő programunk a Kulisszában. Egy kiváló blues koncert lesz, a Grunting Pigs jön játszani. Hazánk egyik legjobb szájharmonikása, Pribojszki Mátyás és a kiváló gitáros, Szász Ferenc érkezik hozzánk. Utána Vinyl.2 újabb lemezekkel.

Máshol is elérhetőek lesznek Vinyl estek válogatásai?

DJ Twobbal beszéltünk arról, hogy jó lenne felvenni a szetteket és szerkesztett módon, bőséges leírással közzétenni. Felelőtlen ígéreteket és elköteleződést még nem teszünk.

Egy régi tervem, hogy a Hangszergyűjtemény podcastot csináljon a hangszerekről, az azokhoz kapcsolódó kultúrákról és a nálunk található vinylekről. Sok-sok érdekes zenével teletűzdelve a beszélgetést. Gondolom, ez akkor fog megvalósulni, ha a bolygónk nem 24, hanem 32 óra alatt fordul meg a tengelye körül.

Addig is mindenki maradjon kíváncsi!

Szilágyi Áron és Bordás Balázs a Kulissza liftjében

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...