fbpx

FRISS HÍREK

Társaságiélet-zaj és kiváló lemezek – beszélgetés Szilágyi Áronnal a Kulissza kávézó zenei programjairól

- Advertisement -

November 19-én egy inspiráló és eklektikus lemezválogatást hallgathattunk a Kulisszában, a Kelemen László Kamaraszínház kávézójában. A pár hónapja nyitott kávézóban korábban társasjáték-esteket és színházi beszélgetéseket tartottak, de egyre több zenei programra is számíthatunk. A Vinyl.1 lemezes estét Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény munkatársa szervezte, és Borda Balázs (DJ Twob) válogatott a gyűjtemény lemezeiből.

Szilágyi Áront a LIFT zenei programsorozatról és a meglepetésekkel teli bakelit-estről kérdezte a KecsUP munkatársa.

Nem ez az első alkalom, hogy DJ Twobbal szervezz közös estét. Most neked is meglepetés volt, milyen lemezeket válogat Balázs a bakelit-gyűjteményből. Megbízol az ízlésében?

2002 óta szervezek Kecskeméten különböző kulturális programokat, koncerteket fesztiválokat. Általában az élő zenéé a főszerep, viszont ha úgy adódik, hogy a programba DJ kell, akkor Borda Balázst (DJ Twob) mindig örömmel keresem. Kifinomult érzéke van az emberekhez, remekül kommunikál és rátapint az adott közösség hangulatára, a vibera. Minden egy olyan ízléssel párosul, ami könnyen összeegyeztethető az általunk szervezett rendezvényekkel. Röviden: Balázs már számos alkalommal pörgette a lemezeket programjainkon.

A program nem volt meghirdetve. Mennyire volt ad hoc a rendezvény és honnan jött az ötlet?

A Hangszergyűjtemény programszervezője, Madla Anett gondolta ki, hogy milyen jó lenne, ha a múzeum polcain lévő bakelitgyűjteményéből esténként közösségteremtő módon válogatnánk, együtt hallgatnánk a felvételeket.

A Hangszergyűjtemény fizetett hirdetésben nem promotálja a programjait. A saját közösségi platformjaink csápjai általában elérnek azokhoz az emberekhez akiket potenciálisan érdekelhet, mit csinálunk.

A rendezvény nem volt ad-hoc, terveztük, bár nem sokkal ezelőtt jött az ötlet. Ha egy gondolat jónak tűnik, akkor azt szeretjük gyorsan megvalósítani.

Meg is volt a sikere. Nagyon jó hangulatot teremtettetek, és nem volt szabad hely a Kulisszában. Az este megismert lemezeket a Hangszergyűjteményben is meg lehet hallagtni?

Leskowsky Albert a 70-es évektől kezdve nemcsak hangszereket gyűjtött, hanem a hangszerekhez kapcsolódó zenei kiadványokat is. Párszáz lemezről van szó. Sok felvétel népzenei, néprajzi szempontból érdekes, de van soul, jazz, magyar rock, kísérleti elektronika és experimentális zene is, nem is beszélve a saját kiadványokról.

Hasonló cikkünk:  Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A lemezek meghallgatására nincs technikai lehetőség a hangszergyűjteményben, mivel kicsi a helyiség, ahol a lemezek tároljuk és a mindennapi munkához elengedhetetlen ez a tér. Előzetes egyeztetés után át lehet nézni a lemezeket és bizonyos feltételek mellett kölcsönözhetőek.

Santana: Amigos (1976)

Tehát a legtöbbünk számára a Vinyl estek maradnak, ahol Ella Fitzgeraldot bármikor követheti laoszi vagy török népzene. Ez volt az első zenei program Kulisszában? Mit hoz a LIFT a jövőben?

Szobakoncerteket évek óta rendezünk a kiállítótereinkben. Legközelebb december 16-án a svájci-svéd  Emelie Waldken duó játszik a Hangszergyűjteményben, viszont  vannak olyan zenei programok, amik oldottabb környezetet kívánnak. Kapóra jött, hogy megnyílt a Kulissza egy emelettel alattunk. Szerencsére az üzemeltető is nagyon nyitott a változatos kulturális programokra. Habár a terek kicsik, mégis egy organikus dolognak érzem, hogy egy hangszermúzeum az épületben található kávézóba is szervezzen különböző eseményeket.

Korosztálytól függetlenül várjuk a kíváncsi, nyitott embereket a LIFT rendezvényeken. A Kulisszában tartott programjainkat ezen a gyűjtőnéven emlegetjük. Kiemel a hétköznapokból, lélekemelő. Nem mellesleg a Hangszergyűjteményt és a Kulisszát egy lift köti össze, amiből a fellépő egyből a színpadra lép ki az előadás kezdetén.

December 9-én lesz a következő programunk a Kulisszában. Egy kiváló blues koncert lesz, a Grunting Pigs jön játszani. Hazánk egyik legjobb szájharmonikása, Pribojszki Mátyás és a kiváló gitáros, Szász Ferenc érkezik hozzánk. Utána Vinyl.2 újabb lemezekkel.

Máshol is elérhetőek lesznek Vinyl estek válogatásai?

DJ Twobbal beszéltünk arról, hogy jó lenne felvenni a szetteket és szerkesztett módon, bőséges leírással közzétenni. Felelőtlen ígéreteket és elköteleződést még nem teszünk.

Egy régi tervem, hogy a Hangszergyűjtemény podcastot csináljon a hangszerekről, az azokhoz kapcsolódó kultúrákról és a nálunk található vinylekről. Sok-sok érdekes zenével teletűzdelve a beszélgetést. Gondolom, ez akkor fog megvalósulni, ha a bolygónk nem 24, hanem 32 óra alatt fordul meg a tengelye körül.

Addig is mindenki maradjon kíváncsi!

Szilágyi Áron és Bordás Balázs a Kulissza liftjében

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...