fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Várni kell még rá, de a szellemházat kisajátíthatja idővel a kecskeméti önkormányzat 

- Advertisement -

A Mária körút és Csaba utca sarkán álló szellemház csaknem 20 éve szégyenfoltként áll Kecskemét belvárosában. 2004-ben a 27 lakásos társasház építése félbeszakadt. Több tulajdonosváltáson átesett a telek, jelenleg két cég a tulajdonosa, a nagyobb felszámolás alatt áll. A 650 m2 nagyságú ingatlant jelzálog is terheli. A közgyűlés decemberi döntése értelmében, ha a tulajdonos nem tesz eleget kötelezettségének, az önkormányzat kisajátíthatja a telket; erre azonban nem holnap után fog sor kerülni.

Most valami elindulhat

Az önkormányzat a településrendezési kötelezés lehetőségét látja megoldásnak, vagyis amennyiben az ingatlan tulajdonosa a beépítési kötelezettségét nem tudja teljesíteni, úgy az ingatlant ki kell sajátítani egy későbbi időpontban – döntött egyhangúlag a közgyűlés a decemberi ülésen.

A szellemház állapota mára életveszélyessé vált, volt időszak, amikor hajléktalanok és drogosok lakták. Tűzeset többször is történt, a tető helyenként be is szakadt. Az épület esztétikai megjelenése aggasztó, az utcaképet jelentős mértékben lefedő, és elcsúnyító látványa különösen zavaró.

  • 2016-ban az önkormányzat felkérte a tulajdonos céget, hogy készítse el az épület átalakítása terveit, de konkrét javaslat hiányában a szabályozási terv módosítására nem kerülhetett sor.
  • Öveges László, Kecskemét főépítésze még 2017-ben azt mondta, megoldást egy megfelelő befektető jelenthetne, aki az érvényes szabályoknak megfelelő módon befejezné az építkezést.
  • 2020 őszén Vancsura István (Szövetség) önkormányzati képviselő konkrét javaslattal állt elő. Sajátítsák ki az ingatlant egészségügyi intézmény kialakítása céljából – indítványozta a képviselő, amit a kormánypárti többség elvetett.
Hasonló cikkünk:  Mi az oka a gazdatüntetéseknek szerte Európában? És miért nem tüntetnek a magyar gazdák? 

Ha a tulajdonos semmit nem lép, 2025 tavaszán jöhet az önkormányzat

A testület decemberben egyhangúlag arról döntött, hogy a Mária körút és Csaba utca sarkán álló telket, tehát a szellemház területét, beépítési kötelezettség alá vonják, aminek határideje 2025. március 31. Ez azt jelenti, ha a tulajdonos nem tudja teljesíteni a kötelezettségét, a kisajátítás és az épület bontásának költségeit az önkormányzat költségvetésébe be lehet illeszteni. Vagyis 2025 tavaszáig a jelenlegi tulajdonosnál pattog a labda, hogy mit kezd a lerobbant ingatlannal. Ha semmit sem, akkor 2025 tavaszán a szellemház ügye újból a közgyűlés elé kerül.

Beépítetlen foghíjak tucatjai

Nem ez az egyetlen telek a belvárosban, amivel kezdeni kellene valamit. A közgyűlés 2019 júniusi ülésén tárgyalta a nagykörúton belüli és a villanegyedben található beépítetlen foghíjakról szóló tájékoztatót; e szerint 77 ilyen telket számoltak össze. Király József belvárosi önkormányzati képviselő 2020-ban azt javasolta, hogy ezeket a területeket a tulajdonos közterületi parkként alakítsa át, amennyiben ezt nem tudja vállalni, akkor kerítsék körbe kapuval ellátott zárt kerítéssel.

A foghíjtelkekkel kapcsolatban a közgyűlés arról döntött, hogy a beépítetlen telkekre vonatkozóan beépítési kötelezettség elrendelésének lehetőségét szem előtt kell tartani a Településrendezési Terv (TrT) kidolgozása során.

A jogszabályi akadály tehát elhárulni látszik, a foghíjak azonban ezzel még máról holnapra nem fognak eltűnni. És a szellemház ügyében is türelemmel kell még lenni.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...