fbpx
21 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

A műanyag pohár vagy a papírpohár környezetbarátabb?

- Advertisement -

Napjainkban egyre több vendéglátós, valamint maguk az emberek is igyekeznek kerülni a műanyag csomagolóeszközöket, és egyre tudatosabban fordulnak a környezetbarát csomagolóanyagok felé. Mindezeket azok a sokkoló képsorok is motiválják, melyeket a média tár a nyilvánosság elé, ezeken tengerekben úszó műanyagszemét-hegyek látszódnak. 

Azonban megfelelő alternatíva-e a papír? Vagy itt is találkozhatunk problémás pontokkal? Cikkünkben ezt a kérdést boncolgatjuk annak érdekében, hogy valóban a legjobb megoldást tudjuk választani.

Mitől környezetbarát a papírpohár?

A műanyag pohár legegyszerűbb alternatívája a papírpohár. Az indepack.hu számtalan papírpoharat forgalmaz tetővel együtt, vizsgáljuk meg tehát ennek a csomagolóanyagnak az életútját!

Mint tudjuk, a papírt fából állítják elő, azonban nem kell aggódnunk azért, hogy ezzel Földünk oxigénellátását veszélyeztetnénk. Ezeket a fákat ugyanis konkrétan a papír előállítása miatt ültetik, így a kitermelése után azonnal megtörténik a fák pótlása, ezért elmondhatjuk, hogy ez egy megújuló erőforrás, ami fenntartható gazdálkodást tesz lehetővé.

A papírgyártás emellett sokkal környezetbarátabb eljárás, mint a műanyag gyártása, hiszen a műanyag egy mesterséges vegyi anyag.

A poharak életútja

A papír komposztálható és lebomlik, míg a műanyag lebomlása nagyon hosszú idő. Vannak azonban ma már lebomló műanyagok is, és azt gondolnánk, hogy ez már környezetkímélő. Azonban el kell, hogy szomorodjunk, mivel ez a műanyag a lebomlás során mikroműanyagokká bomlik, amik belekerülnek a levegőbe és a Föld összes pontjára eljutnak, magában az emberekben is kimutathatók.

Hasonló cikkünk:  A korrupcióval vádolt Simonka a koronatanú szerint Rogánnal és Kubatovval is tárgyalt, hogy befolyásolják a büntetőügyét

Mi mégis a probléma a papírpoharakkal?

Sajnos nem minden olyan szép és jó, mint ahogy első hallásra gondolnánk. A modern technológia ugyanis lehetővé tette azt, hogy a papírpoharak és az ételtároló papírdobozok belseje a víz- és zsírállóság érdekében egy zsírzáró és cseppálló réteget kapjon.

Ez a technológia teszi alkalmassá a papírt arra, hogy ennyire széles körben tudjuk alkalmazni ezt az alapanyagot a csomagolástechnológia területén. Így már azonban ezek a termékek nem pusztán papírból állnak, hanem keverednek más anyaggal.

Mivel vonják be a papírt?

Vagy műanyaggal, és akkor egy ördögi körbe kerültünk, hiszen a lebomlás már nem lesz teljes, vagy pedig PLA-val (politejsavval), ami egy környezetbarát anyag, magas keményítőtartalmú gabonából állítják elő. Ez már jobban hangzik, azonban hazánkban sajnos nincs PLA komposztáló üzem, így ez a hulladék a kommunális hulladékba kerül.

Míg a PLA komposztáló üzemben a pohár 4-5 nap alatt lebomlana, addig a kommunális hulladékba került PLA bevonatú papírpohár természetes körülmények között 1-3 év alatt tud lebomlani. Azonban a lebomlás során semmiféle káros anyag nem kerül be a környezetbe, így még ebben az esetben is környezetbarátabb, mint egy műanyag pohár.

Látható tehát, hogy a papírpohár valóban környezettudatosabb választás, azonban van még tennivaló ezen a területen is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...