fbpx
14 C
Kecskemét
2024. május 8., szerda

FRISS HÍREK

A NAV adatai cáfolják a kormány magyarázatát, hogy miért kellett drasztikusan hozzányúlni a katához

- Advertisement -

Tavaly augusztus végén léptek hatályba a kata adónem szabályainak drasztikus, számtalan vállalkozás és egyéni vállalkozó adózását ellehetetlenítő változásai. Az adóhivataltól kapott részletes adatok alapján 444 041 egyéni és társas vállalkozás adózott a kata szerint. Idén január 1-jén már csak 144 729 katás vállalkozást tartott nyilván a NAV, tehát 266 989 vállalkozást, a katások 60 százalékát érintette kedvezőtlenül az adóváltoztatás.

180 610 vállalkozás választotta az átalányadózást, az általános szabályok szerinti adózást 49 572-en választották, míg 36 807 vállalkozás megszűnt augusztus végén.

A kormányzati álláspont az volt, hogy a katát tömegesen használták adócsalásra: a NAV-os válaszból kiderült, hogy a katásokat érintő adóellenőrzések sem számukban, sem megállapításaikban nem tükrözik azt, hogy tömegével csalták volna el a költségvetést megillető jogos adót.

Hasonló cikkünk:  A kormány nagylelkűen adományoz a református egyháznak

A NAV tavaly mindössze 438 kataadóalanyt vizsgált (vagyis az összes katás vállalkozás 1 ezrelékét), és ebből is mindössze 35 volt adóellenőrzés. Úgynevezett jogkövetési vizsgálatra 403 esetben került sor, melyek közül 22 zárult megállapítással. A vizsgált ügyeknek bő tíz százalékánál találtak valamit a revizorok, vagyis az összes katás vállalkozásnak 1 század százalékával volt valami probléma.

A NAV adatai nem támasztják alá azt, hogy tömegesen tett lehetővé a katázás rejtett foglalkozást: tavaly 18 227 katás szerződéses jogviszonyt ellenőriztek összesen 1711 kifizetőnél, és mindössze 45 szerződést minősített munkaviszonnyá.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...