fbpx
0.7 C
Kecskemét
2023. február 6., hétfő

FRISS HÍREK

Búcsúzhatnak az alapítványba szervezett egyetemek az Erasmus+ csereprogramtól

Kimaradnak az új, Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Erről levélben értesítették a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat. A tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

21 alapítványi egyetem működik Magyarországon, köztük a Neumann János Egyetem is. Az egyetemek többsége jelentős támogatásokban részesült eddig, a Brüsszel által közvetlenül vagy közvetve irányított támogatási forrásokból. 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén – az Európai Bizottság kimutatása szerint. Az EU 40,45 millió euróval támogatta ezeket a programokat.

Az EU pénzügyminiszterei 2022 december 15-én hozták meg a közösségi finanszírozás leállításáról szóló döntést. Ekkor fagyasztották be a korrupciós veszélyek miatt a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát. Ezzel együtt utasítást adtak arra, hogy az Unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel.

Hasonló cikkünk:  Salacz László szerint jelentős kiadással járna, ha emelnék az SNI gyerekek utazási támogatását

A privatizált, de még állami finanszírozásban részesülő egyetemek kuratóriumai — amelyekben főként fideszes politikai kinevezettek ülnek — teljhatalmat élveznek az egyetemek irányításában – ezért kerültek az EU célkeresztjébe. Működési modelljük nem biztosította a közösségi források átlátható kezelését, ugyanis sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoztak rájuk.

Hasonló cikkünk:  Úgy gondolja nincs Magyarországon inflációt követő bér? Téved

Összeférhetetlennek tartják az EU27-ek, hogy politikai vezetők dönthetnek közpénzek kifizetéséről olyan szervezeteknek, amelyekben maguk is alkalmazottak és döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek. Ezért a kiszervezett egyetemektől egyelőre megvonták a jelzett támogatást.

Tehát 2022. december 15-ike után nem köthet finanszírozási megállapodást a határozatban kiemelt intézményekkel az Európai Bizottság. Az intézkedés nem érinti a december 15. előtt vállalt kötelezettségvállalásokhoz kapcsolódó kifizetéseket, és a folyamatban lévő támogatásokat sem. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a finanszírozást ideiglenesen függesztették fel, és a pénzszűke addig tarthat, amíg a magyarországi döntéshozók nem korrigálják a mulasztásokat.

Hamarosan részletesebb cikkel jelentkezik a témában a KecsUP.

via Népszava

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...