A januári Forbes magazinban jelenik meg majd az a cikk, amelyik bemutatja a Pilze-Nagy Kft. családi vállalkozást. Somosné Nagy Adrienn órákig képes lelkendezni a laskagombák szépségéről, a gombák már Párizsba és az egyik legnagyobb német kiskereskedelmi lánc polcaira is eljutnak, laskagomba-alapanyagukat egész Európában ismerik.
Mielőtt két hétre Kelet-Afrikába indul egy kutatási projekt miatt Adrienn, körbevezeti a telepen a Forbes újságíróját. Délután van, „vége a munkaidőnek, legalábbis a többieknek. De nekem ilyenkor még nem” – magyarázza.
„Még ma is, ha bejövök ide, elsősorban gyönyörködöm, hogy mennyire szép a laskagomba. Csokorban nő, a tönk és a kalap nem középen, hanem excentrikusan kapcsolódik egymáshoz, olyan, mint egy virág” – meséli Adrienn.
Negyvenhárom termesztőházban évente összesen ezer tonna laskagombát termesztenek itt, és maguk gyártják az úgynevezett gomba termesztőzsákokat is, amiből évente több százmillió forint értékben adnak el.
Még húsz év után is lenyűgözik a gombák az eredetileg biológus végzettségű Adriennt. A természetben november közepén kezdődik a főszezon, de a termesztőházakban egy év alatt öt-hat ciklus is lefut. Átlagosan nyolc–tizenegy hétig tartják benn a gombazsákokat. Az egész éves terméshez zárt és hőszigetelt gombaházakban kell állandóan késő őszi klímát, 12–14 Celsius-fokos hőmérsékletet és magas páratartalmat teremteniük. Nyáron melegkedvelő fajtákkal dolgoznak, és kicsit magasabb hőmérsékletet tartanak, így költséghatékonyabb a hűtés.
Az európai gombapiacról, afrikai és európai kutatási projektjeikről, a bébi laskagombák szépségéről és a termesztett gombák kedvező élettani hatásairól a januári magazinban mesélt a Pilze-Nagy Kft.
via Forbes