fbpx
10.9 C
Kecskemét
2023. június 4., vasárnap

FRISS HÍREK

Már milliárdos forgalma van a Kecskemét melletti laskagomba-termesztőnek

A januári Forbes magazinban jelenik meg majd az a cikk, amelyik bemutatja a Pilze-Nagy Kft. családi vállalkozást. Somosné Nagy Adrienn órákig képes lelkendezni a laskagombák szépségéről, a gombák már Párizsba és az egyik legnagyobb német kiskereskedelmi lánc polcaira is eljutnak, laskagomba-alapanyagukat egész Európában ismerik.

Mielőtt két hétre Kelet-Afrikába indul egy kutatási projekt miatt Adrienn, körbevezeti a telepen a Forbes újságíróját. Délután van, „vége a munkaidőnek, legalábbis a többieknek. De nekem ilyenkor még nem” – magyarázza.

„Még ma is, ha bejövök ide, elsősorban gyönyörködöm, hogy mennyire szép a laskagomba. Csokorban nő, a tönk és a kalap nem középen, hanem excentrikusan kapcsolódik egymáshoz, olyan, mint egy virág” – meséli Adrienn.

Negyvenhárom termesztőházban évente összesen ezer tonna laskagombát termesztenek itt, és maguk gyártják az úgynevezett gomba termesztőzsákokat is, amiből évente több százmillió forint értékben adnak el.

Hasonló cikkünk:  Amerikai Apache helikopterek tűntek fel Kecskeméten

Még húsz év után is lenyűgözik a gombák az eredetileg biológus végzettségű Adriennt. A természetben november közepén kezdődik a főszezon, de a termesztőházakban egy év alatt öt-hat ciklus is lefut. Átlagosan nyolc–tizenegy hétig tartják benn a gombazsákokat. Az egész éves terméshez zárt és hőszigetelt gombaházakban kell állandóan késő őszi klímát, 12–14 Celsius-fokos hőmérsékletet és magas páratartalmat teremteniük. Nyáron melegkedvelő fajtákkal dolgoznak, és kicsit magasabb hőmérsékletet tartanak, így költséghatékonyabb a hűtés.

Hasonló cikkünk:  Petőfi a világűrben lézer segítségével

Az európai gombapiacról, afrikai és európai kutatási projektjeikről, a bébi laskagombák szépségéről és a termesztett gombák kedvező élettani hatásairól a januári magazinban mesélt a Pilze-Nagy Kft.

via Forbes

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...