fbpx

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun vármegyében a tyúkólak közel fele kiürült

- Advertisement -

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi első három negyedévről szóló vármegyei adataiból kiderül, hogy nem csak az aszály, hanem a madárinfluenza is jelentős területi különbségeket okozott az agrárteljesítményben. A 2021-es évhez képest tavaly a főbb haszonállatfajokból kevesebbet tartottak, az állattartási kedvet kedvezőtlenül befolyásolta a takarmánynövények erőteljes drágulása és bizonyos állatbetegségek felbukkanása.

A szarvasmarha-állomány 902,7 ezer volt, összesen 3,1 százalékkal csökkent az előző év óta, Bács-Kiskunban 5,4 százalékkal csökkent a számuk. A tyúkok száma egy év alatt vármegyénként különbözőképpen változott, összességében 11 százalékkal csökkent, és 30 millió alá esett. Bács-Kiskunban drasztikusan, 41 százalékkal esett vissza az állományuk, a madárinfluenza miatti kényszervágásokkal összefüggésben.

Ennek következtében aránytalanná vált a hazai tyúkállomány területi elhelyezkedése. Szabolcs-Szatmár-Beregben a tyúkállomány 25,2 százaléka összpontosult, az ebben az összevetésben második helyezett Bács-Kiskunban pedig az állatok mindössze 10,5 százaléka található.

Hasonló cikkünk:  Idén változik a magyar és a matekérettségi követelményei

A növénytermesztésben is visszaesést mutattak az adatok: a nyári betakarítású gabonák kiterjedése 6,4 százalékkal nőtt, az összes termés 6 millió tonna volt. A magtermés egynegyedét Bács-Kiskun, Békés és Fejér megyében gyűjtötték be – különösen az alföldi és az északi vármegyékben volt jelentős a terméskiesés.

via Magro.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...