fbpx

FRISS HÍREK

Lázár János: kevesebb új lakás, több fegyvergyártás a következő két évben

- Advertisement -

Interjút adott Lázár János, az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetője az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetség (ÉVOSZ) podcastjában, amiben elmondta: 2023–2025 között kevesebb lakás fog épülni, az infrastruktúra fejlesztése mellett azonban Magyarország intenzíven be akar szállni a fegyvergyártásba.

Lázár arról is beszélt, hogy a napokban hagyta jóvá a kormány azt a koncepciót, hogy hogyan szeretnék az építészetet és az építésügyet megváltoztatni Magyarországon. Elmondta, hogy az ipari fejlesztések felé fognak fordulni 2023–2025-ben, és ehhez az építőiparnak is változtatnia kell. Mint mondta, kevesebb lakásépítés lesz Magyarországon, de sokkal több közművi infrastruktúra.

„Beszéljünk világosan, Magyarországon is fegyvergyárak fognak épülni. Fegyvergyártás lesz, repülőgép-, harcirepülőgép-gyártás lesz. A lengyelek 10 milliárdért vesznek fegyvereket, tehát egy építőiparos gondolkodhat úgy, hogy ipari csarnokot fogok építeni, csak most fegyvergyáraknak” – fejtette ki Lázár.

Lengyelország mellett Magyarország vezető gazdasági hatalom lehet a térségben a 2030-as évekre. „Magyarország a világ kétszáz országa közül a 45-50. legfejlettebb. Az a kérdés, hogy tovább tudunk-e lépni” – véli Lázár.

Hasonló cikkünk:  Orbán Viktor kényétől-kedvétől függ, hogy miként alakul a gazdaságpolitika

Az Orbán-kormányok néhány évvel ezelőtt jókora haderőfejlesztésbe kezdtek, de emellett a hazai hadiipar fejlesztését is elindították és a kormány valóban készül fegyvergyártási középhatalmi szerepére. Ehhez kapcsolódott a Hirtenberger Defence Systems (HDS) nevű, brit központtal is rendelkező osztrák fegyvergyár megvétele is.

A magyar hadi üzemeknek Európa egyik kiemelkedő hadi cégének számító Rheinmetall-lal társulva vágtak neki. A létrehozott vegyesvállalatokban többségi tulajdonos – 51 százalékos tulajdonrésszel – a német fegyvergyártó vállalat, a fennmaradó 49 százalék pedig a magyar államé. Kiemelt cél, hogy a felépülő gyárak a hazai igények kielégítése mellett exportra is termeljenek.

A magyar kormány egyik kedvenc víziója a „középhatalmiság”, ami köszönőviszonyban sincs Magyarország valódi gazdasági kilátásaival.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...