fbpx

FRISS HÍREK

A kecskeméti polgármester szerint jól áll a város klímavédelemből

- Advertisement -

Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke indított Kék bolygó címen podcastot, aminek a hétfői vendégei Kecskemét és Békéscsaba polgármesterei voltak. Elhangzott, hogy a két város mintegy 40 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását 1990-hez képest.

2018-ban csatlakoztak a megyei jogú városok az Under2 (2 fok alatt) mozgalomhoz, vállalva azt, hogy 2050-re 1990-hez képest 80 százalékkal csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat. Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) kecskeméti és Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) békéscsabai polgármester is egybehangzóan elmondták: városaik tudják teljesíteni vállalásukat. Szarvas hozzátette: a szemlélet, akarat mellett forrásokra is szükség van a cél eléréséhez.

A kecskeméti polgármester elmondta: egy éve döntés született egy termelő, tároló, felhasználó energiaközösség létrehozásáról. Az új kezdeményezés lényege, hogy az újrahasznosításból termelt megújuló energiát átadják egymásnak a vállalati és lakóközösségek, miután az energiaigények nem egyidőben jelentkeznek, és így nem terhelik a nagy közös hálózatot.

Hasonló cikkünk:  Először számolt be a mini-Dubaj építtetője a tervekről

Beszélt még arról, hogy napelemekkel látták el a közintézményeket, napelemparkok létesültek, az így termelt energiát az ipari területek helyben használják, a lakosság inkább visszatáplálja a nagy elektromos rendszerbe. A városban már elindult egy olyan újfajta napelem gyártása, amely fóliajellegű, vékony, flexibilis, még műemlék épületeken is használható.

Említést tett a megújult távhőrendszerről is, szerinte ehhez csatlakozhat szeptembertől a városmag és környezete, így a földgázfelhasználás 70 százalékát kiválthatják biomasszával, hulladékfával. A tömegközlekedéssel kapcsolatban elmondta, hogy a korszerűsítés egy évtizede tart, már 5 évesnél nem régebbi buszok járnak Kecskeméten, a jövő pedig a hidrogén meghajtású buszoké.

Áder szóba hozta a fásítást, mint a legjobb megoldást a kibocsátott szén-dioxid megkötésére. A polgármesterek szerint a városukban jól állnak a zöldterületek növelésével.

via ma.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...