fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Akár fél évvel is hosszabbodhat az árkorlátozás

Nem tűnik úgy a kormányzati megszólalások alapján, hogy a közeljövőben kivezetnék az árstopokat, erről egyébként április közepén dönt a kormány. Egyre nagyobb az esély arra, hogy további három hónappal meghosszabbítja az élelmiszerekre vonatkozó árstopot a kabinet, amelynek jelenlegi határideje 2023. április 30.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a kabinet fenntatja azokat az intézkedéseket, amelyek a drágulás mérséklését szolgálják, így az árstopok is addig maradnak, amíg érezhetően nem csökken az infláció.

Elemzők szerint azonban március–április folyamán nem lehet erre számítani, hiába vagyunk túl az inflációs fordulaton. A tavasz folyamán bőven 20 százalék fölött alakulhat a fogyasztói árak emelkedése, tehát ez a feltétel biztosan nem áll fenn. 

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a februári 25,4 százalékos drágulás után, márciusban 24,7, áprilisban pedig 23,5 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedése, de még májusban és júniusban is 20 százalék fölött alakulhat.

Hasonló cikkünk:  A magyar kormány embercsempészeket enged el, az osztrákok nem örülnek ennek

„Korábban volt egy olyan várakozás is, hogy április végén a kormány nem hosszabbítja meg az árstopokat, ám sem a miniszter szavai, sem az inflációs folyamatok nem támasztják alá ezeket a vélekedéseket. Ha arra vár a kormány, hogy érezhetően csökkenjen az infláció, az csak az év második felében jöhet el” – mondta a szakember.

Hasonló cikkünk:  2016-os adatokkal állítja egy oldal, hogy Magyarország 2023-ban is világranglista-vezető alkoholizmusban

Hozzátette, hogy akár még három hónappal, tehát összesen még fél évvel meghosszabbítja az árkorlátozásokat a kormány. Török úgy véli, jó lenne a korlátozást mielőbb kivezetni, mert nem jó, ha az árakat ilyen drasztikus intézkedésekkel irányítja az állam.

Ugyanezen a véleményen van a kormány is egyébként, Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára januárban a parlament költségvetési bizottságában azt mondta, a kabinet és a jegybank között is egyetértés van arról, hogy ki kell vezetni az ársapkákat, csak az időpont a kérdés.

via Világgazdaság

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...