fbpx

FRISS HÍREK

Az ukrajnai háború megnehezíti a Tisza nagytakarítását, de folytatják

- Advertisement -

A PET Kupa és a Diageo vállalat közös programjában a természetvédők több, mint hétszáz tonna hulladékot gyűjtöttek össze és dolgoztak fel a Tisza ukrajnai forrásvidékén.

Kárpátalján majd hárommillió tonna hulladék halmozódott fel, aminek oka a hulladékkezelési rendszerek hiánya. Ez jelentősen szennyezi a mellékfolyókat és a Tiszát, amelyen évente mintegy tízezer tonna hulladék érkezik Magyarországra is. A természeti károk megelőzésére indította el a két szervezet tavaly év elején a közös projektjét, amelynek keretében a Tisza mentén élő legalább százhúszezer ember életkörülményeinek javítására törekszenek különböző hulladékgazdálkodási fejlesztések bevezetésével, folyótisztítási akciókkal.

A program első lépcsőfoka a hulladékgyűjtési kapacitás növelése volt Ungváron és Beregszászon. Létrehoztak szelektív hulladékgyűjtő és köztes hulladékfeldolgozó pontokat, majd modernizálták a hulladékszállító járműveket, és fejlesztették az iskolai szelektív hulladékgyűjtést is. Ezután második lépésként a hulladékfeldolgozási kapacitást bővítették, a már létező telepek infrastruktúrájának és eszközeinek fejlesztésével.

A Beregszászon feldolgozott hulladék mennyisége a korábbinak az ötszörösére nőtt, valamint az ungvári hulladékgyűjtő kapacitását is növelni tudták a program révén.

Hasonló cikkünk:  A magyar–ukrán kettős állampolgárok jogosulatlanul kaphattak szociális juttatásokat Németországban

Kiemelten fontos a programban az edukáció is, ezért a közösségi médiafelületeken szemléletformáló bejegyzéseket, és a lakossági szelektív gyűjtést segítő oktatóvideókat osztanak meg rendszeresen. Ennek köszönhető, hogy hétvégente Ungváron a lakossági hulladékgyűjtés keretében alkalmanként mintegy ötszáz kilogramm hulladékot szednek össze.

A projekt többször is megakadt az ukrajnai háború miatt, mert a rendszeres áramkimaradások gátolják az üzemi berendezések folyamatosan működését. Bizonytalan a hulladék további értékesítése is. A projekt azonban idén is tovább folytatódik a nehéz körülmények ellenére, és legfontosabb feladatai közé tartozik a gyűjtőszigetek kihelyezése, a folyótisztító rendszerek telepítése, és a lakosság még szélesebb körű bevonása. Ezeket Beregszászon és Ungváron egyaránt további szelektív hulladékgyűjtő pontok, iskolákba és közösségi intézményekbe telepített hulladékgyűjtők kialakításával, valamint a Latorca folyón egy hulladékfelfogó háló telepítésével tervezik megvalósítani.

via haszon.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...