fbpx
Kezdőlap Itthon Egy éve több tízezer facsemetét ültettek, most ünnepeltek – videóval

Egy éve több tízezer facsemetét ültettek, most ünnepeltek – videóval

Egy éve nagy célt tűzött ki maga elé a kecskeméti Zöld Küldetés Egyesület: közösségi szervezéssel, több száz önkéntes bevonásával pár hét alatt 35 ezer facsemetét ültettek el a Fürdő mögötti üres területen. Most szombaton tartották az Erdőpark első születésnapját.

2019 augusztusában alakult meg Kecskeméten a 10 millió fa közösség Farkas Barta Kata és Dudvai Márta koordinálásával. A csapat gyorsan kinőtte a virtuális Facebook-csoport szintet, és aktív közösség-fejlesztés után, 2020 februárjában létrejött a 10 millió Fa – Kecskemét Egyesület, amely később Zöld Küldetés Egyesületre változtatta a nevét.

A lelkes önkéntesekből álló közösség rövid fennállása alatt is már szép eredményeket ért el, rengeteg közterület és közintézmény zöldítését szervezték és valósították meg a megyeszékhelyen. Legnagyobb vállalásuk kétségkívül az Erdőparknak keresztelt öt hektáros terület gondozása a Fürdő mögött, a hírös város központjától légvonalban körülbelül 2,5 kilométernyi távolságban.

Ünnepeltek szombaton a Zöld Küldetés tagjai és önkéntesei – Fotó: Hraskó István

Mint az egyesülettől megtudtuk, az Erdőparkot tájépítész szakértők bevonásával tervezték meg, meghatározva az egyes növényi társulásokat és zónákat: erdőkert, homoki tölgyes, homoki borókás, gyepfelület, mediterrán, tölgy-kőris ligeterdő, ártér, mocsárvilág, vizes élőhely, gyümölcsliget. A területre alacsony dombot és kis tavat is megálmodtak. Összesen 3,5 hektár erdőterület, 1,2 hektár gyepterület, 2 ezer négyzetméter ártéri erdőtársulás, 1400 négyzetméter mocsárvilág és közel 400 méter vízfelület szerepelt a terveken. Tavaly március 19-én kezdték a munkát, és pár hét alatt 600 felnőtt és 200 gyermek önkéntes bevonásával 35 ezer erdészeti facsemetét ültettek el, legnagyobb számban kocsányos tölgyet, valamint különböző kőriseket, juharfákat, nyírfákat, nyárfákat, fűzfákat, borókát, vadalmát. Sokféle cserje is került a földbe, többek között galagonya, fagyal, som és kökény, összesen 8000 tő.

Az érdeklődők bejárhatták az öthektáros területet / Fotó: Hraskó István

„Minél több, a környezetéért, a jó levegőért tenni kívánó önkéntest kívántunk bevonni az ültetésbe, így is szélesítve azt a társadalmi bázist, amely később megmozdítható az Erdőparkért és általában a zöld ügyekért” – nyilatkozta Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke. A lendület megmaradt, ősszel és az elmúlt hetekben is több alkalommal tevékenykedtek az egyesület tagjai és önkéntesei: pótolták a tavaly nyári nagy aszályban kiszáradt facsemetéket, mulccsal és falevelekkel igyekeztek javítani a talaj szerkezetét.

Most szombaton pedig megünnepelték az Erdőpark első születésnapját. Az ünneplésre közel harmincan gyűltek össze, volt tortázás, koccintás, terepbejárás, végül természetesen az ültetés sem maradhatott el. Farkas Barta Kata, az egyesület elnöke sok szempontból figyelemreméltó és elgondolkodtató beszédet mondott, amelyben megemlékezett a tavaly elhunyt tagjukról, Virágh Pálról is.

Születésnapi torta is volt / Fotó: Hraskó István

„Mi a célunk ezzel a hellyel? Bárkát építünk, egy ökológiai bárkát! Ez a legfontosabb. Amit lehet, megőrizni az utánunk jövő nemzedéknek! Megteremteni egy olyan alapot, ahol az ember segítségével a természet regenerálódhat és beállhat egy önfenntartásra képes egyensúly. A bolygónk képes 8 milliárd ember szükségleteit kielégíteni, de nem ennyi ember kapzsiságát! Akik itt vagyunk és teszünk ezért a helyért, felismertük, hogy nem vehetünk el mindig mindent, vissza is kell adni ahhoz, hogy fennmaradhassunk. Meg kell találnunk újra az egyensúlyt a természet és az emberek között” – jelentette ki Farkas Barta Kata.

Hasonló cikkünk:  Hasznos tudnivalók a hőszivattyú működési elve kapcsán

Arról is beszélt, hogy szeretnék felhívni a figyelmet a klímaváltozás hatásaira; cselekvésre, felkészülésre hívnak, mutatják az utat, amelyen reményeik szerint hamarosan minél többen elindulnak, ha másért nem, akkor kényszerből. Mint mondta, nemcsak fákat ültetnek, hanem természetregenerálást végeznek, kísérleteznek, hogy a megváltozott körülmények között mi tud működni és mi nem.

Farkas Barta Kata kitért a talajok kizsákmányolására is. Véleménye szerint az M1-es autópályán nemrég történt tömegbaleset is mutatja aktualitását, hogy a témával igenis foglalkozni kell. A baleset a jéghegy csúcsát jelenti, talajaink termőképességüket pár évtizeden belül elveszítik, ha az eddigi káros gyakorlatokat folytatjuk.

Dudvai Márta, Farkas Barta Kata és Nagy Nándor az Erdőpark első születésnapján / Fotó: Hraskó István

„Tudatosan az a célunk, hogy az egyéni irányításból áttérjen a rendszerünk az együttműködésbe, amikor közösen, az adott helyzetben az adott körülményeknek megfelelően végezzük a tevékenységünket. Sokan nem szeretik a káoszt, pedig a káosz jó, hatalmas produktivitást adhat, ha jól használjuk. Ez a terület első ránézésre nem tűnik túl rendezettnek. Vannak részek, ahol beavatkozunk, máshol szándékosan nem, hanem csak megfigyeljük, mit csinál a természet” – hangsúlyozta Farkas Barta Kata. De az igazán elgondolkodtató mondatok csak ezután következtek.

„Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy mindezen tevékenységünk és a sok munka valahol szélmalomharc is addig, amíg a meglévő fáink védelme érdekében nem teszünk meg mindent. A tavasz a beindult őrült fairtások és facsonkolások időszaka is lett. Elképesztő, ami megy a városban minden szereplő részéről. Felelőtlenség, hiszen a vízhiány miatt óriási fapusztulások vannak. Már nem fenntartható az a rendszer, ahogy működnek a városaink zöldfelületei, az összeomlás elindult és ha ezt így folytatjuk, nagyon gyors ütemben be is fog fejeződni. A folyamat annál gyorsabb lesz, minél több nagy fát vágunk ki” – figyelmeztetett az egyesület elnöke.

Az Erdőpark gondozása kapcsán sok kihívással kellett szembenézniük. Tavaly nyáron a facsemeték három hónapig szinte semmi csapadékot nem kaptak. Eredeti tervek szerint a Hírös Sport szivattyútelepéről érkezett volna víz az öntözésre kialakított tűzcsapokon, de a tavaszi fagytalanításkor kiderült, hogy a parkoló építésekor elvágták a csövet, és nem folyik a víz… Nem kis feladat és költség volt a meglévő csőrendszer betáplálásának megoldása. Az eredeti ültetések megmaradási aránya az Erdőpark egyes részein 60 százalék körülire tehető, de a legmelegebb, legszárazabb részen csak 20-30 százalék körül mozog.

Most szombaton is ültettek fát az Erdőparkban / Fotó: Hraskó István

Farkas Barta Kata végül elmondta: az elkövetkező hetekben a szintén a 10 millió Fa Alapítványtól kapott cserjék beültetésével folytatják a munkát. Az önkormányzattal, a Hírös Sporttal és a Bácsvízzel folyamatosan egyeztetnek az öntözésről. Több ponton szükség van a talaj fellazítására: ezeket a területeket vastagon szalmával fogják borítani és a szalmába különböző gyökeres, gumós növényt vetnek.

Tervben van konyhakerti ágyások kialakítása, ahol bárki kertészkedhetne, akinek otthon erre nincs lehetősége. A nyár folyamán szeretnék felújítani a pihenőnek helyet adó vadetetőt, ehhez is keresnek segítőket, és építenek majd egy kemencét is, hogy a közösségi programokat bővíthessék.

A hétvégén a Vízmű utcai és az Izsáki úti véderdőben is elültettek 300 facsemetét. Erről és az Erdőpark születésnapjáról videót is készítettünk.