Agrárlogisztikai központot adtak át Jánoshalmán, ahol Nagy István agrárminiszter elmondta: „a központ új lehetőségeket, új utakat nyit nemcsak a gazdák számára, hanem a magyar élelmiszer- és a feldolgozóipar számára is.” A létesítmény magába foglal egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, és egy hűtőházat is.
A 797 millió forintból létrehozott hűtőház (amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyertek el), révén a jánoshalmi termelőknek, őstermelőknek, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak lehetőségük nyílik a tárolásra, a szezonon túli értékesítésre, új piacokon történő megjelenésre – tette hozzá a miniszter.
Elmondta, hogy az elmúlt időszakban a mezőgazdaság, benne a zöldség-, gyümölcstermesztés és -feldolgozás több súlyos kihívással nézett szembe. A magyar gazdatársadalom azonban megmutatta, hogy „a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a koronavírus járvány, a háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és a történelmi léptékű aszály árnyékában is folyamatosan képes ellátni friss és egészséges élelmiszerrel a magyar családokat és az egész országot.” Ehhez a magyar kormány 2022-ben is minden segítséget megadott – jelentette ki.
Nagy István hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára a kiszámíthatatlan nemzetközi politikai és gazdasági körülmények ellenére kiemelt cél, hogy 2030-ra a mezőgazdaság termelékenysége a másfélszeresére, az agrártermelés hozzáadott értéke a kétszeresére nőjön, az agrár- és élelmiszerexportunk értéke pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen. A következő lépés a feldolgozóipar és az élelmiszeripar fejlesztése. „A termelő mezőgazdaság mellé fel kell építeni a feldolgozó mezőgazdaságot, és fel kell támasztani a privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart” – tette hozzá.
Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere elmondta: a létesítményt, a feldolgozót és a hűtőházat helyi és környékbeli gazdákból alakult szövetkezet működteti majd.
via ProfitLine