fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Jelképesen csatlakozott a közgyűlés a békepárti javaslathoz, ami még nem készült el – FRISSÍTVE

- Advertisement -

Olyanról akarja szavaztatni Jánosi István a kecskeméti közgyűlést, amit az Országgyűlés el sem fogadott és a pontos szöveg nem elérhető – érvelt Lejer Zoltán, a Szövetség frakció ellenzéki képviselője; aki magát is a béke pártján állónak tartja – tette hozzá. A Fidesz képviselője indítványában azt kérte csütörtökön Kecskemét közgyűlésétől, hogy a majd az Országgyűlés elé kerülő békepárti FIDESZ-KDNP határozati javaslathoz csatlakozzon jelképesen a városi képviselőtestület. Jánosi indoklásában öt pontban leírta, hogy elkötelezettek a béke mellett, elítélik Oroszország katonai agresszióját, elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez, felhívják a figyelmet a kárpátaljai magyarság kiszolgáltatottságára, és kérik, a kormány nyújtson humanitárius segítséget Ukrajnának.

Lejer szót kért ismét és elmondta, nem a szándékot kifogásolja, hanem azt, hogy Jánosi általánosságban fogalmaz, a pontos szöveg nem ismert, amit majd a jövőben terveznek elfogadni az Országgyűlésben; és amihez még számos módosítás érkezhet. „Úgy gondolom, hogy a jogi végzettséggel rendelkező Fekete Gábor képviselő sem fogadna el olyan ellenzéki indítványt, aminek a pontos szövegét nem ismeri” – szemléltette a jobbikos politikus a kifogását. Az indítványt formailag pedig hibásnak tartotta, mert képviselőtársa nem fogalmazott meg pontos határozatot sem.

Jánosi István szóban is ismertette a javaslatát, amit ugyan még nem tűztek napirendre az Országgyűlésben – mondta a kormánypárti politikus, de ez úgyis egy jelképes kiállás. A képviselő néhol még erősebb jelzőket használt, mint írásban, de új tartalmat is mondott. Kiemelte a háború okozta romló általános gazdasági helyzetet és beszélt a szankciókról is.

FRISSÍTÉS (2022.03.31. 13:01): Elfogadta az Országgyűlés pénteken, a kecskeméti közgyűlés után tehát egy nappal, a békepárti határozati javaslatot, amelyet az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselői még február 28-án. 130-an szavaztak igennel és 24-en nemmel, tartózkodó képviselő ezúttal nem volt. A kecskeméti közgyűlésen folyó vitát megspórolhatták volna a képviselők, ha a parlament.hu oldaláról letöltötték volna a tervezetet és azt az indítvány mellé csatolták volna. Cikkünk címében azt írtuk, hogy „Jelképesen csatlakozott a közgyűlés a békepárti javaslathoz, ami még nem készült el„. Ezúton javítjuk magunkat, mert a helyes cím így hangzik: „Jelképesen csatlakozott a közgyűlés a békepárti javaslathoz, amit még az Országgyűlés nem fogadott el„.

Hasonló cikkünk:  Király József: Erősnek érzem magam ahhoz, hogy megnyerjem a választást

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerint az indítvány városi relevanciáját azt adta, hogy Kecskemét testvérvárosa a kárpátaljai Beregszász, ahol már eddig is több katonai temetésre került sor. Vancsura István (Szövetség) is szót kért, aki visszautalt a háború kitörésekor benyújtott ellenzéki határozati javaslatukra, ami szintén elítélte az Oroszország agresszióját, kiállt Ukrajna mellett és a béke mellett, de azt akkor a Fidesz leszavazta.

Temesvári Péter jegyző később reagált az ellenzéki politikus azon felvetésére, hogy az indítvány formailag hibás lenne. A törvényesség őre szerint az megfelelt az SZMSZ-ben foglaltaknak. Lejer ezzel nem értett egyet; a konkrét tartalmat továbbra is hiányolta, ezért arra kérte a Fidesz frakciót, hogy az indítványt hozzák vissza a következő ülésre pontosan megszövegezve. Szerinte ez rossz precedenst teremthet, mert innentől minden képviselő kidolgozatlan vagy országos politikai tartalmú állásfoglalást behozhat a kecskeméti közgyűlésre, kérve a testület csatlakozási szándékát, például a Fidesz-KDNP által több alkalommal is leszavazott ügynöktörvény-tervezetről – érvelt Lejer.

A szavazásban a Szövetség a Hírös Városért frakció nem vett részt. 11 igennel, nem és tartózkodás nélkül a kecskeméti közgyűlés elfogadta Jánosi indítványát, amely szerint a kecskeméti közgyűlés jelképesen csatlakozott az Országgyűlés Fidesz-KDNP frakciója által még megfogalmazásra váró békepárti javaslathoz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...