fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Kecskemétnek idén is lenne esélye bekapcsolódni a világ fősodrába

Az UNESCO idén is meghirdette a Kreatív Városok Hálózata elnevezésű pályázatát. A 2004-ben útjára indított program célja a világ azon városai közötti együttműködés erősítése, amelyek a kultúrát és a kreativitást a fenntartható fejlődés stratégiai tényezőiként ismerik el gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti szempontból. A program összesen hét kreativitási területet foglal magába: az irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia. A hálózatnak jelenleg közel 300 tagja van, köztük 2015 óta design kategóriában Budapest és 2019 óta zene kategóriában Veszprém. A városok közvetlenül az UNESCO párizsi központja felé nyújthatják be pályázatukat, amelyhez csatolniuk kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) ajánlólevelét is. Utóbbi május 31-ig várja a jelentkezni kívánó városok pályázati dokumentációját.

Kecskeméti Városháza / Fotó: kecsup.hu

Az UNESCO pályázata azért is fontos, mert napjainkban az emberek több mint fele, mintegy 3,9 milliárd ember él városokban, míg 2050-re ez a szám további 2,5 milliárddal emelkedik majd. Azaz a világ lakosságának közel 70 százaléka városi lesz. Az UNESCO ezért elkötelezett amellett, hogy – építve az oktatás, tudományok, kultúra, kommunikáció és fejlesztés területén szerzett hosszútávú normatív és operatív tapasztalataira – politikai tanácsadás, technikai segítségnyújtás és kapacitásépítés révén erősítse a városok fenntarthatóságát.

Hasonló cikkünk:  2010-ben még tervezték, ma már nincs szó arról, hogy négysávosítják a Bethlen körutat

Márpedig ez Kecskemét esetében ez létfontosságú lenne. Ha ugyanis az elmúlt tizenhat év tendenciáit tekintjük mérvadónak, akkor kijelenthető, hogy városunk jelentős gödörben van. Vegyük csak alapul azt, hogy a magyarok mennyire tekintik Kecskemétet vonzó lakóhelynek, melyre a lakosságszám elmúlt évekbeli alakulása a legfőbb mérce. Eszerint a településen élők száma jelenleg 107.899 főt tesz ki, ami egy rövidebb gyarapodást követően lassan 10 éve folyamatosan csökken. Azaz amíg a 2007-2014 közötti időszakban 110.091-ről 112.322-re nőtt a lakosságszám, addig 2014-2023 között több mint 4 ezer fővel, 107.899 főre apadt. Márpedig ez a kecskeméti önkormányzat által propagált családbarátság jegyében elég karcsú eredménynek mondható, amit a megfelelő eszközökkel sürgősen orvosolni kellene.

Hasonló cikkünk:  Vizsgálják, miként menthető meg a nagy tölgy

Ön szerint Kecskemétnek érdemes lenne részt vennie az UNESCO Kreatív Városok Hálózata programban?

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...