fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Kovács Zoltán államtitkár is megmagyarázta, miért nem szavazták még meg Svédország NATO-csatlakozását

- Advertisement -

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint jogosan hezitál a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásával kapcsolatban. Az About Hungary oldalon fejtette ki gondolatait:

  • Svédország folyamatosan aláássa a kapcsolatokat,
  • omladozik az erkölcsi felsőbbrendűség trónja,
  • hiányzik a figyelem és a tisztelet.

Az államtitkár szerint Svédország esetében „bőséges mennyiségű sérelmet” kell feldolgozni, mielőtt a NATO-tagfelvételét ratifikálnák. „Miközben pusztít az ukrajnai háború, a folyamatos viszálykodás lyukakat üt Európa korábbi biztonságának szövetén” – fogalmazott.

A svéd képviselők többször is előszeretettel támadták Magyarországot diplomáciai eszközökkel, és ezzel politikai befolyásukat a „magyar érdekek sérelmére” használták. Svédország esetében nem „a brüsszeli bürokraták szokásos beavatkozásáról” van szó, és a probléma nem is korlátozódik a „svéd baloldalra” – írta Kovács a miniszterelnök politikai igazgatójaként működő Orbán Balázs gondolatait kölcsönözve.

Már évek óta fennálló, nyíltan ellenséges hozzáállásról van szó Kovács szerint, példaként Ulf Kristensen jobboldali miniszterelnök 2021-es kijelentését említi, amely szerinte úgy szólt: az EU-nak meg kell törnie Magyarországot, azaz nyomást kell gyakorolnia a kormányra és támogatnia kell az erősödő ellenzéket.

Hasonló cikkünk:  Bár a kormány hozzányúl a vendégmunkástörvényhez, de egyelőre nem a lényegi kérdésekre reagál

A példák „vélt erkölcsi felsőbbrendűséget sugallnak, ami a legjobb esetben is nevetséges”, mert nem az „idegengyűlölő” magyar állam, vagy annak „elnyomó rendszere” volt az, amelyik Svédország NATO-felvételi tárgyalása közepén elégette a Koránt – amit egy radikális jobboldali, iszlám- és bevándorlásellenes dán-svéd aktivista tett egy tüntetésen. Nem Magyarország volt, amelyik ezt a „minden emberi értelemmel szembeni provokációt” azzal mentegette, hogy ez a „szabadság kifejezése” – hangsúlyozta az államtitkár.

A magyar kormány azért tartotta szükségesnek, hogy parlamenti delegációt küldjön Svédországba, mert „az országaink közötti kapcsolatok az évek során megromlottak, ami a szakadék áthidalását még nagyobb kihívássá teszi ezekben a nehéz időkben” – fogalmazott Kovács. A svéd kormányt azonban Kovács szerint ez nem érdekli, ezért minősítették illetékeseik „zsarolási taktikának” a magyar kormány tárgyalási szándékát.

Amíg „nem kezdenek változtatni a hangnemükön, és nem segítenek begyógyítani a sebeket”, addig figyelembe véve Törökország aggodalmait is, nem maradt sok mozgástér Svédország számára – véli az államtitkár.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...