fbpx
16.6 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Nastyának nehéz volna visszatérni Szentpétervárra – nemzetközi önkéntes program Kecskeméten

- Advertisement -

Már az EU csatlakozás előtt is több nemzetközi önkéntes program volt elérhető a magyar fiataloknak, és azóta csak még több opció nyitott. Az Erasmus+ és a European Solidarity Corps (ESC) pályázataival a magyar fiatalok nemzetközi kapcsolatokat építhetnek ki, és az ország ugyanígy fogad külföldről érkező fiatalokat. Kecskemét városában jelenleg 13 külföldi önkéntes végez kulturális munkát, és 3 kecskeméti fiatal él hosszabb ideig más országokban az ESC támogatásával.

Kósa András Csaba (Oki) ifjúságsegítő 25 éve szervezi a fiatal jelentkezők utazásait és munkáját Bács-Kiskun megyeszékhelyén. Oki a nemzetközi program működését mutatta be. Nastya Gofman, egy kecskeméten élő orosz önkéntes a friss, személyes tapasztalatairól; egy utazás előtt álló egyetemi hallgató pedig a céljairól számolt be a lapnak.

“And now for something completely different”

 És most akkor valami teljesen más. – Idézte a Monty Python szkeccset Oki, hogy elmagyarázza a program lényegét. Oki a HELPI Ifjúsági Fejlesztő Műhelyben mentorálja a küldött- és elutazni készülő fiatalokat. Közel 60 ilyen mentorszervezet működik az országban. A különböző kecskeméti ifjúsági közösségi terek munkáját a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ hangolja össze, és pályázati támogatásból finanszírozza a külföldi önkéntesek utazásait, szállását és étkezését.

“Idén lesz 25 éve, hogy ezzel foglalkozok. Nagyjából a HELPIben nőttem fel, középiskola óta benne vagyok. Az országban mindig is egy tudatos cél volt a nemzetközi önkéntesség. Most már van egy stabil támogató hálózata is ezeknek az utaknak, az Európai Szolidaritási Testület (ESC).

Pont, mint a billentyűzet bal felső sarkában: “esc”(escape/menekülés). Ez viszont nem lehet menekülési forma, problémát nem lehet otthon hagyni. A nemzetközi utak akkor jók, ha valaki át szeretné gondolni az életpályáját és helyzetét.”

A HELPI a legtöbb ifjúsági irodához hasonlóan támogató- és fogadószervezetként is működik. Az ESC programjában körülbelül 2500 önkéntes lehetőség nyitott a fiatalok előtt Németországtól egészen Indiáig. Rövid, 2 hetes utakra és hosszabb, legfeljebb 1 éves látogatásokra jelentkezhetnek a 18-30 évesek.

3 különböző korosztály szokott a résztvevője lenni ezeknek a projekteknek. A frissen érettségizett, 18. évüket betöltött fiatalok; a 21-25 évesek, akik befejeztek egy felsőoktatás képzést, és ezután szeretnék jobban megismerni a világot; és a fiatal felnőttek, akik még nem töltötték be a 31-et. Lehet, hogy már több szakmában is kipróbálta magát valaki, amikor úgy dönt, önkéntes lesz egy idegen országban.

“Mint a Monty Python jelenet: “And now for something completely different”. Nagyon jó életpályákat lehet így elindítani és kapcsolati tőkét szerezni. Új távlatokat nyit előttük, és nem kell mindig nagy dolgokra gondolni. Van olyan kecskeméti lány, aki Kolozsváron dolgozott önkéntesként, tehát a közelben is sok lehetőség van. De volt olyan ex-önkéntes is, aki azóta Brüsszelben él és dolgozik.

Sikertörténetet nem emelnék ki, mindenki a saját világában élhet meg sikereket, és sok ilyen életpályát láttam. A támogatás mindig ugyanannyi, a többi rajtuk múlik. Az önkéntesek hamar rájönnek, hogy ez nem mamahotel. Megtanulnak főzni, egyedül feltalálni magukat egy idegen kultúrában, beosztani a pénzt – mert zsebpénzt is kapnak.”

25 év alatt sokat változott a mentorszervezetek működése, Oki szerint pozitív irányba. Ma már minden szervezetnek át kell mennie egy komoly akkreditációs folyamaton, ami biztosítja a program minőségét, és nagyobb biztonságot jelent az utazóknak. A szabályzatok és pályázati feltételek ellenére nagyon rugalmasan működnek az önkénteseket segítő ifjúsági szervezetek, amik egymást is támogatják és napi szinten kapcsolatban vannak egymással.

“Szabadon lehet jönni és menni. Amikor ez a program elindult, még a kanyarban nem voltunk EU tagok, a politika nem okozott hátrányt soha. Nekünk 7 évre előre tudatosan kell terveznünk, hogy mennyi embert akarunk küldeni és fogadni, de más korlátozások nincsenek. A korosztályos feltétel mellett – ami csak kibővült a kezdetek óta – mindenkinek joga van részt venni a programban. Ez szabad részvételen és önálló elhatározáson alapul.

Hasonló cikkünk:  Eltűnhetnek a közterekről az illegális óriásplakátok

Nastya Gofman Isztambulban/ Fotó: Nastya Gofman

“I can just breathe”

Mondta a 24 éves Nastya Gofman, aki Szentpétrváron nőtt fel. Kínai nyelvtanár végzettsége megszerzése alatt Teknősöket mentett Törökországban, önkénteskedett Georgia államban, és tanult Kínában. Most egy évet tölt Kecskeméten, és a nyüzsgő nagyvárosok után végre fellélegzett a csendes városban.

Ő és több vendég Oroszországból hosszútávú önkéntesnek jelentkeztek Magyarországon. Volt ország, ami a 2022 februárjában kezdődő konfliktus miatt nem tudta fogadni őket. A kecskeméti lakóhely szerencsére a magyar határokon túl is több lehetőséget biztosít nekik. Mivel biztosítva van a tartózkodásuk az EUban, szabadon és könnyedén utazhatnak az európai nagyvárosokba, amit rendszeresen meg is tesznek.

Nastya a kérdést, hogy haza tud-e látogatni, először félreérti. “Persze, a beszélgetés után hazamegyek, itt van a közelben. Ja, hogy nem úgy értetted!

Az otthonom az egész világ, és minden új kultúrához szívesen kapcsolódok. Otthont tudok építeni a semmiből. Az otthonom volt Kína, Törökország, és most Kecskemét. Mindig amikor a fővárosból megérkezem a vasútállomásra, azt mondom hazajöttem.

Nehéz volna visszatérni, de hiányzik a családom, a barátaim, a gyönyörű városom, Szentpétervár. Nehéz feldolgozni, mi történik most. Az életemre, a munkámra és a tanulásra szeretnék koncentrálni. A háború annyi ember életére volt hatással annyi szinten. Mérges vagyok és szomorú. Erőtlennek érzem magam, a helyzetet pedig sokszor reménytelennek.

Úgy döntöttem, kis lépéseket teszek, még ha értéktelennek is tűnik. Kis lépéseket, amik hatással vannak a körülöttem lévőkre, és talán hatással lesznek a szeretteim küzdelmeire.”

A kecskeméti kulturális intézményén belül az önkéntesek szabadon választhatnak, hogyan kapcsolódjanak a helyi ifjúsági élethez. Többen szeretnének összefogni egy művészetterápiás csoport megszervezésére, egy társuk pedig fotográfiát oktat. Nastya kínai kurzust tervez, a nagy ötlete pedig egy hangfelvétellel irányított városi séta megvalósítása, ahol a helyi lakosok története és narrációja vezet körbe Kecskeméten.

“Szeretnék a helyiektől tanulni, meghallgatni a történeteiket, és meg szeretném írni őket az Agóra magazinjának. Szeretem az itteni tempót, jó látni a lassan sétáló embereket, és a sok biciklit. Imádom a napkeltét itt, a városban is, és szeretek kora reggel piacra járni friss zöldségért. Itt fellélegezhetek.”

Nastya Gofman Budapesten / Fotó: Nastya Gofman

A nemzetközi utak ajtókat nyitnak a fiatalok előtt

Nastya úgy érzi, elveszne egy darab az életéből, ha korlátoznák az utazásaiban. A nemzetközi önkéntes programban sok alternatív életpályát látott, és sok tapasztalatot szerzett, amik segítenek helytállnia fiatal felnőttként. Egy 21 éves egyetemi hallgató, aki hasonló tapasztalatokat szeretne gyűjteni, név nélkül nyilatkozott a terveiről.

“Jelenleg végzős vagyok pszichológia alapképzésen a Károli Gáspár Református Egyetemen. Amikor elkezdtem nézegetni a lehetőségeket, nagyon megtetszett, hogy a munkámért cserébe állják a költségeket. Tudom, hogy minden ilyen lehetőségében benne van az önismereti fejlődés, de személy szerint inkább a világlátás és az új, nemzetközi kapcsolatok kialakítása lenne a célom.

Mivel pszichológiát tanulok, ezért nagyon szívesen foglalkoznék emberekkel, de leginkább gyerekekkel, akár olyanokkal, akik valamilyen fejlődési nehézséggel rendelkeznek. Spanyolország a szívem csücske, és Kanári-Szigeteken remek önkéntes lehetőségeket találtam, igaz hosszú távra.

Elérhetőek az Erasmus+ adta lehetőségek is, bár egyelőre rövid távú önkéntes lehetőséget keresek, csak a nyárra. Abból sajnos keveset találtam eddig, de bízom benne, hogy a nyár közeledtével egyre több pozíciót hirdetnek majd meg.”

A tavaly decemberben kezdődő “Erasmus-ügy” nem fosztaná meg minden lehetőségtől a külföldi utazást tervező magyar fiatalokat. Az Európai Bizottság döntése, miszerint megvonják az országtól az Erasmus+ oktatási csereprogram és a Horizont Európa forrásait, most is viták tárgyát képezi. A támogatás megszüntetése nem érinti azokat a hallgatókat, akik már részt vesznek a programban, vagy korábban megnyerték pályázatot.

A nemzetközi utak ajtókat nyitnak a fiatalok előtt, és minél sokszínűbbek a lehetőségek – az oktatási csereprogramtól a rövid önkéntes látogatásig – annál több ember szerezhet életre szóló tapasztalatokat.

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...