fbpx

FRISS HÍREK

Padlót fogott tavaly a vármegye gazdasága

- Advertisement -

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a legfrissebb, Fókuszban a vármegyék című kiadványát. Eszerint Bács-Kiskun vármegye egész éves gazdasági és demográfiai teljesítménye több ponton is problémás, a legrosszabbul a térség munkaerőpiaca áll. Panaszunk egyedül a turizmusra nem lehet, itt bővülés volt megfigyelhető.

Nagyot ugrott a munkanélküliség a megyében

A tavalyi évben Bács-Kiskun vármegyében a foglalkoztatottak száma a IV. negyedévben csupán 0,7 százalékkal nőtt, ezzel szemben a munkanélkülieké 11 százalékkal gyarapodott előző év azonos időszakához képest, amivel mindkettő érték növekedése meghaladta az országos értéket – derült ki a KSH által kiadott, a vármegyék gazdasági teljesítményét vizsgáló kiadványból.

A foglalkoztatási arány 72,8 százalékot tett ki a vármegyében, míg a munkanélküliségi ráta 5,2 százalékot jelentett. E két adat szintén kedvezőtlenebb volt a hazai átlagnál, de a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete sem ad okot a büszkeségre. Ez ugyan 18 százalékkal meghaladta az előző évit, ám az összege (440 ezer forint) nem érte el az országos átlagot, vagyis az 516 ezer forintot.

Többet vásároltunk, kivéve decemberben

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2022-ben az országos átlagnál nagyobb mértékben, 6,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérten, decemberben azonban csökkenés következett be.

Hasonló cikkünk:  Dürgés és futás: újra Túzokünnepet rendeznek Bösztörpusztán

Kevesebb születés, kevesebb halálozás

Kevesebben születtek és (elsősorban a Covid19-járvány miatti többlethalálozások magas bázisa miatt) kevesebben haltak meg Bács-Kiskun Vármegyében, mint 2021-ben. Az ebből adódó természetes fogyás a népességet több mint 2800 fővel csökkentette, a fogyás lakosságarányos mértéke pedig kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál.

Dübörgés helyett csupán kopácsolt az ipar

A tavalyi évben a telephelyi adatok alapján a Bács-Kiskun vármegyei ipar termelése 8,4 százalékkal nőtt, ám az itteni székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 22 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene 15 százalékkal mérséklődött. Az iparon belül az építőipari teljesítmény visszaesése volt a legjelentősebb tavaly, míg az ipari beruházásoké az egyik legjelentősebbnek számított a főváros és a vármegyék körében.

A turizmusnak sikerült talpon maradnia

Végül a KSH kitért a vármegye turizmusára is. Eszerint a kereskedelmi szálláshelyeken 2022-ben több vendégéjszakát töltöttek a vendégek, mint egy évvel korábban. A bővülés, a vármegyék többségével ellentétben, október–decemberben is jellemző volt mind a külföldi-, mind a belföldivendég-forgalomra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...