fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Padlót fogott tavaly a vármegye gazdasága

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a legfrissebb, Fókuszban a vármegyék című kiadványát. Eszerint Bács-Kiskun vármegye egész éves gazdasági és demográfiai teljesítménye több ponton is problémás, a legrosszabbul a térség munkaerőpiaca áll. Panaszunk egyedül a turizmusra nem lehet, itt bővülés volt megfigyelhető.

Nagyot ugrott a munkanélküliség a megyében

A tavalyi évben Bács-Kiskun vármegyében a foglalkoztatottak száma a IV. negyedévben csupán 0,7 százalékkal nőtt, ezzel szemben a munkanélkülieké 11 százalékkal gyarapodott előző év azonos időszakához képest, amivel mindkettő érték növekedése meghaladta az országos értéket – derült ki a KSH által kiadott, a vármegyék gazdasági teljesítményét vizsgáló kiadványból.

A foglalkoztatási arány 72,8 százalékot tett ki a vármegyében, míg a munkanélküliségi ráta 5,2 százalékot jelentett. E két adat szintén kedvezőtlenebb volt a hazai átlagnál, de a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete sem ad okot a büszkeségre. Ez ugyan 18 százalékkal meghaladta az előző évit, ám az összege (440 ezer forint) nem érte el az országos átlagot, vagyis az 516 ezer forintot.

Többet vásároltunk, kivéve decemberben

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2022-ben az országos átlagnál nagyobb mértékben, 6,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérten, decemberben azonban csökkenés következett be.

Hasonló cikkünk:  Visszaesett a turizmus a Balatonnál, vagy rekordok dőlnek meg?

Kevesebb születés, kevesebb halálozás

Kevesebben születtek és (elsősorban a Covid19-járvány miatti többlethalálozások magas bázisa miatt) kevesebben haltak meg Bács-Kiskun Vármegyében, mint 2021-ben. Az ebből adódó természetes fogyás a népességet több mint 2800 fővel csökkentette, a fogyás lakosságarányos mértéke pedig kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál.

Hasonló cikkünk:  A ‘86-os mexikói futballkatasztrófa két elszenvedője beszél Kecskeméten a szovjetek elleni 0:6-ról

Dübörgés helyett csupán kopácsolt az ipar

A tavalyi évben a telephelyi adatok alapján a Bács-Kiskun vármegyei ipar termelése 8,4 százalékkal nőtt, ám az itteni székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 22 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene 15 százalékkal mérséklődött. Az iparon belül az építőipari teljesítmény visszaesése volt a legjelentősebb tavaly, míg az ipari beruházásoké az egyik legjelentősebbnek számított a főváros és a vármegyék körében.

A turizmusnak sikerült talpon maradnia

Végül a KSH kitért a vármegye turizmusára is. Eszerint a kereskedelmi szálláshelyeken 2022-ben több vendégéjszakát töltöttek a vendégek, mint egy évvel korábban. A bővülés, a vármegyék többségével ellentétben, október–decemberben is jellemző volt mind a külföldi-, mind a belföldivendég-forgalomra.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...