fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Pozitívan állnak a helyi cégek a Környezetvédelmi Kartához

- Advertisement -

Egyetértés volt zöld ügyben a kecskeméti képviselő-testületben kormány-és ellenzéki oldal között: a csütörtöki ülésen egyhangúlag elfogadták a Környezetvédelmi Kartát.

Mint arról írtunk a közgyűlési beharangozóban, a kezdeményezéshez csatlakozó cégeknek jópár zöld vállalást kell tenniük, hogy a környezetet jobban kímélve termeljenek. Így például azt, hogy csökkenti a termelés és a cég működése során kibocsátott üvegházhatású gázok fajlagos értékét. Vagy hogy növelik a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát, ösztönzik, hogy a dolgozók kerékpárral vagy busszal járjanak munkába, fejlesztéseiknél előnyben részesítik a légszennyezést csökkentő technológiákat és szelektíven gyűjtik a hulladékot.

Gaál József alpolgármester (Fidesz) elmondta, a februári megbeszélésen a megkeresett 16 vállalattól több módosító javaslat érkezett, de összességében nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezést, ennek eredményeként jött létre a 12 pontot tartalmazó szöveg. Lejer Zoltán (Szövetség) is előremutatónak nevezte a Karta létrehozását, de azért megkérdezte, mennyire rugalmasak a cégek, a szálló por kibocsátás csökkentése terén is várható-e majd tőlük vállalás? Az alpolgármester szerint a mostani célok „jól kiforraltak”, most ezekkel fogadják el a Kartát. Csatlakozhatnak majd további cégek is a kezdeményezéshez, ha egyetértenek a dokumentumban foglaltakkal.

Szamler László (Fidesz), mint a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság tagja kifejtette, meggyőződése szerint az önkormányzat elkötelezett a környezetvédelem ügye mellett, tesz is érte és „elemi érdeke is a klímaváltozás okozta káros hatások elleni küzdelemben való hatékony részvétel”. Hozzátette, a környezetvédelemnek be kell épülnie a mindennapjainkba, a helyi közösségeket minél szélesebb körben be kell vonni a munkába, gondolkodásba. Az önkormányzat állami támogatás mellett is rászorul a különböző szervezetek támogatására, „ezért is rendkívül értékes és nélkülözhetetlen az a munka, amelyet az oktatási intézmények, civil szervezetek, kulturális intézmények vagy a média végez akár a szemléletformálás, a jó gyakorlatok átadása, vagy a kommunikáció területén”.

Falu György alpolgármester (Fidesz) a cégek rugalmasságával kapcsolatban kiemelte: a Mercedes-gyár 40 elektromos autó töltésére alkalmas parkolót alakított ki, azaz ez is mutatja a vállalatok „rendkívül pozitív és felelős hozzáállását”.

A Graboplast nincs benne a Kartában, de csökkenti a szén-dioxid kibocsátását

A megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya 2020-ban adta ki Kecskemét Levegőminőségi Tervének felülvizsgálatát a 2020-2025-ös évekre vonatkozóan. Ebből kiderül, hogy 2015 és 2019 között Kecskeméten több mint 25 százalékkal növekedett az elsősorban ipari tevékenységből származó szilárd anyag kibocsátás. 2019-ben megközelítőleg 28 tonna szilárd anyagot bocsátottak ki a kecskeméti telephellyel rendelkező vállalatok. Ebből csaknem 12 tonnát egyedül a Graboplast Zrt. Halasi úti parkettagyára – érdekes ugyanakkor, hogy a cég nem szerepel a Kartába meghívott vállalatok között.

Hasonló cikkünk:  Van urológia Kecskeméten, csak ki kell várni a bejutást

A Graboplast parkettagyára a Halasi úton / Fotó: Hraskó István

Megkeresésünkre a cég közölte: a Graboplast kecskeméti parkettagyára folyamatosan, egész évben üzemszerűen működik és termel. „Parkettagyárunk az előírt jogszabályokban szereplő szén-dioxid és minden más emissziós határértéknek maximálisan megfelel, jelenleg a hőenergia szükségletet biomassza kazánnal állítjuk elő, ami szén-dioxid kibocsátás mentes. Több folyamatban lévő fejlesztési és beruházási projektünk is van a szén-dioxid kibocsátási határérték mérséklésére, többek között hamarosan elkészül üzemünk napelemparkja, amely üzembe állítása fedezi a parkettagyár teljes éves villamos áram fogyasztásának mintegy 20 százalékát, ezáltal is biztosítva a Graboplast fenntartható működésének stratégiai célkitűzését” – szól a parkettagyártó cég válasza.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...