fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Pozitívan állnak a helyi cégek a Környezetvédelmi Kartához

Egyetértés volt zöld ügyben a kecskeméti képviselő-testületben kormány-és ellenzéki oldal között: a csütörtöki ülésen egyhangúlag elfogadták a Környezetvédelmi Kartát.

Mint arról írtunk a közgyűlési beharangozóban, a kezdeményezéshez csatlakozó cégeknek jópár zöld vállalást kell tenniük, hogy a környezetet jobban kímélve termeljenek. Így például azt, hogy csökkenti a termelés és a cég működése során kibocsátott üvegházhatású gázok fajlagos értékét. Vagy hogy növelik a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát, ösztönzik, hogy a dolgozók kerékpárral vagy busszal járjanak munkába, fejlesztéseiknél előnyben részesítik a légszennyezést csökkentő technológiákat és szelektíven gyűjtik a hulladékot.

Gaál József alpolgármester (Fidesz) elmondta, a februári megbeszélésen a megkeresett 16 vállalattól több módosító javaslat érkezett, de összességében nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezést, ennek eredményeként jött létre a 12 pontot tartalmazó szöveg. Lejer Zoltán (Szövetség) is előremutatónak nevezte a Karta létrehozását, de azért megkérdezte, mennyire rugalmasak a cégek, a szálló por kibocsátás csökkentése terén is várható-e majd tőlük vállalás? Az alpolgármester szerint a mostani célok „jól kiforraltak”, most ezekkel fogadják el a Kartát. Csatlakozhatnak majd további cégek is a kezdeményezéshez, ha egyetértenek a dokumentumban foglaltakkal.

Szamler László (Fidesz), mint a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság tagja kifejtette, meggyőződése szerint az önkormányzat elkötelezett a környezetvédelem ügye mellett, tesz is érte és „elemi érdeke is a klímaváltozás okozta káros hatások elleni küzdelemben való hatékony részvétel”. Hozzátette, a környezetvédelemnek be kell épülnie a mindennapjainkba, a helyi közösségeket minél szélesebb körben be kell vonni a munkába, gondolkodásba. Az önkormányzat állami támogatás mellett is rászorul a különböző szervezetek támogatására, „ezért is rendkívül értékes és nélkülözhetetlen az a munka, amelyet az oktatási intézmények, civil szervezetek, kulturális intézmények vagy a média végez akár a szemléletformálás, a jó gyakorlatok átadása, vagy a kommunikáció területén”.

Falu György alpolgármester (Fidesz) a cégek rugalmasságával kapcsolatban kiemelte: a Mercedes-gyár 40 elektromos autó töltésére alkalmas parkolót alakított ki, azaz ez is mutatja a vállalatok „rendkívül pozitív és felelős hozzáállását”.

A Graboplast nincs benne a Kartában, de csökkenti a szén-dioxid kibocsátását

A megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya 2020-ban adta ki Kecskemét Levegőminőségi Tervének felülvizsgálatát a 2020-2025-ös évekre vonatkozóan. Ebből kiderül, hogy 2015 és 2019 között Kecskeméten több mint 25 százalékkal növekedett az elsősorban ipari tevékenységből származó szilárd anyag kibocsátás. 2019-ben megközelítőleg 28 tonna szilárd anyagot bocsátottak ki a kecskeméti telephellyel rendelkező vállalatok. Ebből csaknem 12 tonnát egyedül a Graboplast Zrt. Halasi úti parkettagyára – érdekes ugyanakkor, hogy a cég nem szerepel a Kartába meghívott vállalatok között.

Hasonló cikkünk:  A Nemzeti Park elmagyarázta, miért nem volt cél magas kilátók építése
Hasonló cikkünk:  A húsvéti hosszú hétvégén ingyenes a parkolás Kecskeméten

A Graboplast parkettagyára a Halasi úton / Fotó: Hraskó István

Megkeresésünkre a cég közölte: a Graboplast kecskeméti parkettagyára folyamatosan, egész évben üzemszerűen működik és termel. „Parkettagyárunk az előírt jogszabályokban szereplő szén-dioxid és minden más emissziós határértéknek maximálisan megfelel, jelenleg a hőenergia szükségletet biomassza kazánnal állítjuk elő, ami szén-dioxid kibocsátás mentes. Több folyamatban lévő fejlesztési és beruházási projektünk is van a szén-dioxid kibocsátási határérték mérséklésére, többek között hamarosan elkészül üzemünk napelemparkja, amely üzembe állítása fedezi a parkettagyár teljes éves villamos áram fogyasztásának mintegy 20 százalékát, ezáltal is biztosítva a Graboplast fenntartható működésének stratégiai célkitűzését” – szól a parkettagyártó cég válasza.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...