fbpx
20 C
Kecskemét
2024. június 26., szerda

FRISS HÍREK

53 művész a Tavaszi Fesztivál nyitó tárlatán

- Advertisement -

Március 10-én megnyílt a Magyar örökség – Áthatások kiállítás. A 38. Tavaszi Fesztivál nyitó tárlata a Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Műhely Művészeti Egyesület alkotóinak munkáit gyűjti össze. N. Kovács Zita művészettörténész nyitotta meg a megye képző- és iparművészeinek tárlatát, reflektálva a művészet egyetemes szerepére, hagyatékunkra a barlangtól a rendezvényteremig.

A Hírös Agóra Kodály termében bemutatott kiállítást 3 magyar művész születési évfordulójának jegyében rendezték. Madách Imre 200, Csontváry Kosztka Tivadar 170, Ligeti György 100. Az irodalom, a festészet és a zene 3 alakjának öröksége, valamint a kulturális identitás kérdései teremtettek értelmezési réteget 53 most élő alkotó munkájához.

N. Kovács Zita megnyitja a Magyar Örökség – Áthatások kiállítást / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

“Ha a művész ábrázol valamit, az fontossá teszi a dolgot. Fontossá és emlékezetessé.” Mondta N. Kovács Zita, miután kiemelte, hogy a legelső alkotások a kortárs műtárgyakig egyaránt az emberi egzisztencia jelentőségét hangsúlyozzák. “A képek, plasztikák, vizuális alkotások készítése abból adódik, hogy képesek vagyunk valamit valami másnak látni.”  Absztrahálunk és “képeket keresünk minden felületen.

Hasonló cikkünk:  HVB: a Kecskeméti Lapok Kft. megsértette a választás tisztaságát

Minden műalkotásból az ember szól hozzánk, aki ismeri eredetét, örökségét, kutatja lehetőségeit és határait.”

3 művész öröksége, valamint a kulturális identitás kérdései teremtettek értelmezési réteget a tárlathoz / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

Az alkotók között fiatal és köztiszteletben álló művészek egyaránt jelen vannak, és ez önmagában elegendő érv ahhoz, hogy megnézzük az átfogó gyűjteményt. A komplex hagyaték számtalan értelmezésnek ad lehetőséget, de a friss alkotások létjoga teszi igazán értékessé a tárlatot. Igazolják a művészettörténész szavait, miszerint a mai művészet a 21. századi ember életéről szól – benne az alkotóval a tapasztalás és kényszernarratívák határán.

A friss alkotások létjoga teszi igazán értékessé a kiállítást / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

A megnyitón díjat vehetett át Damó István grafikusművész, Molnár Péter festőművész, és Pongrácz Márta, aki Tóth Soma Marcell zenéjét kapcsolta össze kisplasztikájával, elkészítve a tárlat egyetlen hanginstallációját.

A Magyar örökség – Áthatások kiállítás március 25-ig látogatható a Hírös Agóra Kodály termében. A Tavaszi Fesztivál első napjáról a KecsUP videóanyagot  készített, amelyben a kecskeméti közönség is megszólal. A felvétel itt tekinthető meg.

Képek: Gyenes Kata; Hírös Agóra

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...