fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Új gázszabályozást vezetne be az Európai Unió, de Magyarország nem támogatja

Ahhoz, hogy az Európai Unió szankciókat alkalmazzon Oroszország ellen, mind a 27 tagállam támogatása kell. Kedden egy olyan megállapodást hoztak tető alá a tagállamok, ami által újabb szankciók elfogadása nélkül is meg tudják állítani az orosz LNG-importot. Az új gázpiaci szabályok lehetőséget adnának a tagállami kormányoknak, hogy átmenetileg megtiltsák az orosz és fehérorosz gázexportőröknek, hogy az LNG szállításához szükséges európai infrastruktúrára licitáljanak.

Hiába voltak a szankciók, tavaly 22 milliárd köbméterre nőttek az orosz LNG-szállítások a 2021-es 16 milliárd köbméterhez képest – derült ki egy uniós elemzésből. Azonban még hónapokig eltarthat az új gázpiaci szabály bevezetése, mert az Európai Parlamenttel is tárgyalni kell erről.

Keddi közleményében Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország nem támogatja az új uniós gázpiaci szabályokkal kapcsolatos tárgyalási álláspontot. Szerinte a javaslat a korábbi rendelet meghosszabbításaként ismét 15 százalékos csökkentést ír majd elő a földgáz felhasználásában. Lengyelország szintén nemmel szavazott.

Hasonló cikkünk:  A magyar-ukrán kapcsolatokról tartottak panelbeszélgetést az amerikai követségen

Ha az ipar földgázfelhasználását mesterségesen csökkenteni kell, akkor az azt jelenti, hogy a gazdaság visszaesésének a kockázata áll elő” – mondta SzijjártóA külügyminiszter még kedden fel is hívta Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesét is, és megállapodtak, hogy mind a kőolaj-, mind a földgázszállítások fennakadások nélkül, szerződésszerűen teljesülnek.

Hasonló cikkünk:  A román külügy tiltakozott, Novák Katalin szerint ez túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan

A paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről is egyeztettek, és megállapították, hogy az előkészítő munkálatok haladnak, de mivel az új nukleáris kapacitások nélkülözhetetlenek a magyar ellátásbiztonság szempontjából, ezért a kormány továbbra is meg fog akadályozni mindenfajta nukleáris területet sújtó szankciós törekvést.

via 444.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...