fbpx
9.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Újabb három hellyel hátrébb került Magyarország a Freedom House demokrácia rangsorában

- Advertisement -

A Freedom House listáján lassan, de biztosan halad hátra Magyarország a demokráciákat összevető rangsorban – 66. hely a 195-ből. A szervezet a jelentésében részletezi a magyar demokrácia betegségeit: a szűk pórázra kötött sajtót, a független intézmények bedarálását, a bűnüldöző rendszer kézivezérlését, a rasszizmust és az elnyomást.

A jelentés kiemeli az utóbbi tizenkét év változásait, amivel jelentősen megerősítette befolyását a független intézmények fölött, ideértve a bíróságokat és a médiát is. Menekült- és LMBTQ-ellenes törvények készültek, valamint olyan törvények, amik gátolják az ellenzék, a szabad sajtó, az egyetemek és a kormánnyal szemben kritikus civil szervezetek munkáját.

Független megfigyelők szerint romlott a választási rendszer szabadsága, mert a szabályok aránytalanul kedveznek a kormánypártoknak, kedvezőtlenül hatnak ki az államfő és a miniszterelnök megválasztásának szabadságára és tisztességére.

A koronavírusra hivatkozva három éve veszélyhelyzetet rendeltek el, majd újabb veszélyhelyzetet vezettek be az orosz-ukrán háborúra hivatkozva, a folyamatos veszélyhelyzetek alatt pedig rendeletekkel irányítja a kormány az országot – olyan kérdésekben is, amiknek semmi közük a járványhoz vagy az ország biztonságához. Így a kormány 2023-ra olyan törvényeket visz át az Országgyűlésen, amilyet csak akar.

Súlyos probléma a korrupció, de ha felső körök is érintettek, akkor a legtöbbször nem kerül nyilvánosságra, mert a Fidesz ellenőrzi a bűnüldöző szerveket is. Nehezen folynak vizsgálatok az uniós pénzek elsikkasztása ügyében is. Az EU nyomására tavaly ősszel hozott korrupció elleni intézkedések magyar és külföldi civil szervezetek szerint messze nem felelnek meg a rendeltetésüknek.

Hasonló cikkünk:  A szegedi egyházi sportközpont a megengedettnél jóval melegebb termálvizet enged vissza a szabadba

Egyre nagyobb a hatalom közeli orgánumok befolyása, miközben a kormány kiterjesztette befolyását a kulturális intézményekre, a filmgyártásra és a kiadókra is. Kiemelt támogatást nyújt a nacionalista és keresztény értékeket hirdető alkotásoknak. A Fidesz aláásta a sajtószabadság alkotmányos biztosítékait.

Erős a központi törekvés arra, hogy a hatalom szoros felügyelte alá vonja a teljes oktatási rendszert, vagyis egyre nagyobb veszély fenyegeti a tudomány és az egyetemek szabadságát, autonómiáját.

Az állami szervek továbbra is külföldi ügynökként vagy Soros-bérencként bélyegeznek meg civil szervezeteket, gyakran őket teszik meg bűnbaknak olyan fejleményekért, amelyek kedvezőtlenek a párt szempontjából.

Aggodalomra ad okot az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdése is. A menekültek jogait rutinszerűen sértik meg, Magyarországon csaknem lehetetlen magyar területen menedékjogot kérni. Az Európai Bíróság döntése ellenére folyik tovább a törvénysértő azonnali kiutasítás.

A széles körű diszkrimináció, kirekesztés, erőszak és szegénység a romák sorsa. A munkaerőpiaci elhelyezkedésnél sokszor hátrányos elbánásban részesülnek a nők is. Főként a nemi kisebbségek mind inkább és nyíltan negatív megkülönböztetésnek vannak kitéve. Létezik az antiszemitizmus is, a Soros György elleni kampány pont az ilyen érzésekre játszik rá – írta a Freedom House országösszefoglalója.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...